Energetika.ba
Gas

UAE potpisao 10-godišnji ugovor o opskrbi LNG-om

Autor: Energetika.ba
UAE potpisao 10-godišnji ugovor o opskrbi LNG-om
Foto: ADNOC

ADNOC Gas, otvara novu karticu, u utorak je potpisao 10-godišnji ugovor o isporuci 0,5 miliona metričkih tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje za najveću indijsku kompaniju za prirodni gas, GAIL (India) Limited.

Nacionalna naftna kompanija ADNOC Gasa iz Abu Dabija izoštrila je svoj fokus na tržište gasa, videći ga kao tranziciono gorivo dok svet pokušava da obuzda emisije koje zagrevaju planetu, i kako je konkurencija za LNG jačala od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

- Indija je i dalje ključno tržište za ADNOC Gas, a ovaj najnoviji sporazum o snabdijevanju naglašava našu stalnu posvećenost jačanju dugoročnih partnerstava koja promoviraju odgovornu potrošnju energije, rekao je Ahmed Mohamed Alebri, izvršni direktor ADNOC Gasa.

Potrošnja gasa u Indiji povećala bi se na preko 500 miliona standardnih kubnih metara dnevno (mmscmd) do 2030. sa sadašnjih 155 mmscmd, rekao je ranije u januaru indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri.

GAIL ima portfelj LNG-a od oko 14 miliona tona godišnje koji se sastoji od isporuke iz zemalja uključujući SAD, Katar, Australiju i Rusiju, na osnovu njegovog godišnjeg izvještaja za 2022/23.

ADNOC Gas je saopćio da je 2023. godine potpisao više međunarodnih LNG sporazuma u vrijednosti od 9,4 do 12 milijardi dolara (34,5-44 milijarde dirhama) sa kompanijama uključujući TotalEnergies, otvara novu karticu, Indian Oil Corporation (IOC.NS), otvara novu karticu, i PetroChina International.

ADNOC je rekao da planira više nego udvostručiti svoje proizvodne kapacitete LNG-a kako bi zadovoljio rastuću globalnu potražnju za tvornicom Ruwais, koja bi trebala biti prvi objekt za izvoz LNG-a u regiji koji će raditi na čistoj energiji.