Energetika.ba
milion stabala za sušnu klimu

Dubai planira graditi najzeleniji autoput na svijetu

Autor: Energetika.ba
Dubai planira graditi najzeleniji autoput na svijetu
Foto: Arhiv

Dubai planira gradnju "najzelenijeg autoputa na svijetu" - 64 kilometara dugog održivog koridora, koji će imati milion stabala podesnih za sušnu klimu, hiljade solarnih panela, staze za hodanje i biciklizam. To je mnogo više od auto-puta, tvrde projektanti, to je strateški poduhvat da se stvori zeleniji i pogodniji grad za život.

Namjera projekta je da poboljša urbanističku mobilnost i kvalitet životne sredine pretvaranjem jednog od glavnih saobraćajnih pravaca u multifunkcionalni javni prostor sa obiljem zelenila, urbanim farmama, integrisanom infrastrukturom za prevoz bez automobila. Cilj je da šetnja i biciklizam budu glavni vidovi transporta za više od 80% stanovnika do 2040.

Niz uzdignutih i prizemnih staza punih zelenila i multifunkcionalnih javnih prostora će ispuniti put. Takođe, koridor će integrisati veliku solarnu farmu, koja će napajati novu infrastrukturu i desetine hiljada domova oko nje.

Projekat je razvio Urb iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji sebe naziva iskusnim developerom gradova sa nultom emisijom i mogao bi postati model za druge gradove, posebno sada, sa sve većim brojem ekstremnih toplotnih talasa koji pogađaju svijet.

Solarna energija, pješačke staze, biciklisti

Dubai Green Spine predstavlja transformativnu urbanističku inicijativu koja je dizajnirana da redefiniše put Šeik Mohamed Bin Zajed (E311) u 64 kilometara dugi održivi koridor. Ovaj ambiciozan projekat je u skladu sa Urbanističkim master planom Dubai 2040, koji predviđa rast grada na skoro 8 miliona stanovnika.

Kako navode projektanti, pretvaranjem jednog od glavnih saobraćajnih pravaca u multifunkcionalni javni prostor, projekat uvodi opsežno zelenilo, promoviše prevoz bez motora i integriše izvore obnovljive energije, značajno smanjujući ugljenični otisak grada. Time će se poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti toplota i pružiti stanovnicima i posjetiocima dostupne, sigurne i atraktivne rute za prevoz i slobodno vrijeme, čime se poboljšava ukupni kvalitet urbanog života.

Projekat je dizajnirao URB, isti tim koji stoji iza pionirskih projekata kao što su Dubai Mangroves, Dubai Reefs i The Loop u Dubaiju.

Green Spine će uključiti hiljade solarnih panela koji će proizvoditi 300 megavata za napajanje infrastrukture i 130.000 domova oko njega. Prema Urb-u, Green Spine će radikalno smanjiti emisiju CO2 zahvaljujući solarnoj energiji u kombinaciji sa drugim funkcijama uključujući energetski efikasne zgrade, staze za hodanje i biciklizam, te hiljade senzora i elektronske infrastrukture dizajnirane za upravljanje saobraćajem.

Botanička čuda i ušteda vode

Generalni direktor URB-a, Baharaš Bagerian, otkriva da je zeleni koridor dizajniran da koristi znatno manje vode od konvencionalnih zelenih površina primjenom dodatnih pasivnih i aktivnih strategija za uštedu vode.

Prva je tehnika dizajniranja pejzaža koja koristi biljke koje sporo rastu i prilagođene su sušnim sredinama kako bi se očuvala voda i smanjio otpad. Projekat će takođe koristiti autohtone vrste biljaka, drvo ghaf (Prosopis cineraria), palmu datulju (Phoenix dactylifera) i drvo Sidra (Ziziphus spina-christi). Ova stabla se smatraju botaničkim čudima zbog svoje sposobnosti da napreduju u sušnim sredinama gdje bi većina biljaka umrla.

Bagerian takođe kaže da će bašte koristiti zeolit—mikroporozni materijal koji ima sposobnost zadržavanja vode—i malč za poboljšanje zadržavanja vode u zemljištu, minimizirajući potrebu za čestim zalivanjem.

U planu je upotreba reciklirane vode iz grada za pametni sistem za navodnjavanje koji prilagođava raspored zalivanja na osnovu podataka u realnom vremenu, kao što su nivo vlažnosti tla, vremenska prognoza i potrebe biljaka, prenosi Ekapija.

Razmišljalo se i o istorijatu teških poplava u Dubaiju i sve većim rizicima usljed klimatskih promjena, pa će biti postavljen sistem koji sakuplja otpadne vode od oluja.

- Kombinacija autohtonih biljnih vrsta, metoda za očuvanje vode, hvatanja otpadnih voda od oluja i pametnih sistema za navodnjavanje postavlja novi standard za održivo planiranje zelenih površina u sušnim klimama, osiguravajući da se svaka kap vode koristi efikasno i efektivno – ističe direktor.