Energetika.ba
Gas

Ukrajina: Opskrba Evrope plinom nepromijenjena

Autor: Energetika.ba
Ukrajina: Opskrba Evrope plinom nepromijenjena

Ruski plinski div Gazprom saopćio je da je pokrenuo poteze za raskidanje ugovora s ukrajinskim Naftogazom o opskrbi plinom, iako je Kijev rekao da dosad nije bilo utjecaja na opskrbu Evrope kroz njegove plinovode.

Gazpromova objava označila je eskalaciju dugotrajnog spora između Moskve i Kijeva, zbog kojeg je Ukrajina suočena s problemom održavanja topline u ovo zimsko vrijeme, a EU strahuje da bi to moglo ugroziti opskrbu Evrope ruskim plinom.

Ruska energetska kompanija objavila je u petak da će raskinuti plinske ugovore s Ukrajinom nakon što je izgubila sudski spor. Arbitražni sud u Stockholmu odlučio je u srijedu da Gazprom mora platiti ukrajinskoj kompaniji Naftogazu 2,56 milijardi dolara za neisporučeni plin za tranzit.

Prijetnja da će Evropa ostati bez plina dolazi u vrijeme kada kontinent pogađaju rekordno niske temperature što povećava potražnju za energentima.

Direktor Gazproma Aleksej Miller rekao je kako arbitražna odluka znači da ugovori s Ukrajinom više nisu komercijalno isplativi, pa kompaniji nije preostalo ništa drugo nego da od suda zatraži da ih ukine.

"Gazprom je istog trena pred arbitražnim sudom u Stockholmu pokrenuo proceduru raskidanja ugovora s Naftogazom o isporuci i tranzitu plina", istaknuo je Miller.

Energetika.ba