Energetika.ba
dolazak zime

Uvoz LNG-ja u Evropu počeo je rasti uoči sezone grijanja

Autor: Energetika.ba
Uvoz LNG-ja u Evropu počeo je rasti uoči sezone grijanja
Foto: Arhiv

Referentne evropske cijene prirodnog plina sve su volatilnije na berzi TTF jer se zabrinutost oko opskrbe plinom usred pojačanih napetosti na Bliskom istoku neutralizira sve većim uvozom LNG-a uoči zime.

Nizozemski TTF futuresi, referentna vrijednost za evropsku trgovinu plinom, pao je za 1% 39,55 eura/MWh u srijedu u nestabilnoj trgovini, nakon što se u utorak spustio za 1,4%.

Dok se Evropa priprema za zimu, uvoz LNG-a posljednjih tjedana raste. Ove je sedmice uvoz na terminalima sjeverozapadne Evrope skočio na najvišu razinu od travnja, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Brugelovi podaci pokazuju da su uvezene količine plina bitno niže nego proteklih tri godine.

Cijene plina u Evropi porasle su posljednjih tjedana zbog zabrinutosti oko opskrbe jer su se napetosti na Bliskom istoku ponovno rasplamsale početkom oktobra s iranskim raketnim napadom na Izrael.

Više cijene plina u Evropi potaknule su nekoliko tovara na preusmjeravanje iz Azije i putovanje u Evropu. To bi moglo biti ohrabrujuće za evropsku opskrbu, ali povećana konkurencija mogla bi povećati i evropske i azijske spot cijene LNG-a.

Evropsko skladište plina već je popunjeno 95 %, prema podacima Gas Infrastructure Europe. Međutim, plin u skladištu ne bi pokrio evropske potrebe za zimu, a količine plina u skladištu nešto su manje u odnosu na ovo doba prošle godine, uglavnom zbog manjeg broja pristiglih brodova.

Sada kada više tereta ide prema Evropi, zabrinutost oko opskrbe bi mogla popustiti, ali cijene će rasti s porastom sezonske potražnje i konkurencije između Evrope i Azije za opskrbu LNG-om.

Blago vrijeme u listopadu smanjilo je potražnju, ali postoje prognoze da će sjeverozapadna Evropa doživjeti hladan početak novembra, što znači da će utrka za sigurnom opskrbom plinom početi ozbiljno.

Dodatna zabrinutost oko opskrbe proizlazi iz činjenice da ukrajinsko-ruski dogovor o tranzitu ruskog plina u Evropu kroz Ukrajinu završava 31. decembra 2024. čime će se izgubiti oko 300 mil. m3 dnevno. U najboljim danima tom rutom je stizalo i 2 mlrd. m3 dnevno.