Energetika.ba
Gas

Veliki korak u borbi protiv klimatskih promjena: Došao je kraj metanu u industriji?

Autor: Energetika.ba
Veliki korak u borbi protiv klimatskih promjena: Došao je kraj metanu u industriji?

U godini otkako je na UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP26 pokrenut 2022., Globalni zavjet za metan (Global Methane Pledge) dobio je neviđeni zamah, objavila je ta inicijativa na svom webu. Broj zemalja koje su potvrdile Zavjet porasao je s nešto više od 100 prošle godine na trenutnih 149. pokrivajući više od polovice svjetskih emisija metana.

Više od 50 zemalja napravilo je nacionalne akcijske planove za metan ili su u procesu izrade, znatna nova finansijska sredstva usmjeravaju se na mjere protiv metana, a partneri su pokrenuli politike i inicijativa za poticanje smanjenja metana u ključnim sektorima kao to su energetika, poljoprivreda i otpad, pokrenuta na COP27. Jedan od razloga za taj uspjeh je što je naftna industrija stala iza inicijative za smanjenje metana.

To je jeftin i jednostavan način za naftaše da pokažu da poduzimaju nešto, a ima i dodatnu prednost smanjenja ugljičnog intenziteta u svom proizvodu dok raste politički i društveni pritisak da se odmaknu od fosilnih goriva. Još jedan razlog zašto je obećanje o metanu dobilo zamah je podrška vlade. SAD i Europska unija prednjače u tome, a predsjednik Joe Biden ove je godine pozvao velike ekonomije i filantrope da daju 200 miliona dolara za pomoć zemljama u razvoju da ostvare taj cilj.

Kina spremna smanjiti emisije

Bilo je čak i napretka izvan Zavjeta za metan. Kina je najveći svjetski emiter metana, posebno kroz rudarenje ugljena i nije potpisnica Globalnog obećanja metana. No nakon diplomatskih napora SAD-a i EU-a, početkom ovog mjeseca objavila je plan za smanjenje emisija metana. Nešto slično moglo bi se dogoditi s Turkmenistanom, još jednim velikim emiterom metana kojeg SAD nagovara da pojača napor.

Međutim taj voluntarizam ima granice. Neki od drugih velikih emitera metana, poput Rusije i Irana, vjerovatno neće potpisati Zavjet ili biti uvjereni da poduzmu mjere u bilateralnim sporazumima. To je razlog zašto, čak i dok sporedni događaji na sastancima COP-a postaju sve veći, sve je više poziva za reformom primarnog procesa kako bi se postavili agresivniji ciljevi za borbu protiv klimatskih promjena.

(Energetika.ba)