Energetika.ba
Gas

Veliki njemački uvoznik plina lani izgubio 19 milijardi eura

Autor: Energetika.ba
Veliki njemački uvoznik plina lani izgubio 19 milijardi eura

Nacionalizirani njemački uvoznik plina Uniper potvrdio je da je 2022. godinu zaključio s neto gubitkom od 19.1 milijardu eura, koji odražavaju ogromne troškove zamjene ruskog plina nabavom na fizičkom tržištu.

Neto gubitak uključuje oko 13.2 milijarde eura troškova nabave zamjenskog plina i oko 5.9 milijardi eura očekivanih gubitaka koje će nabava prouzročiti u predstojećem razdoblju. Neisporučeni ruski plin značajno je utjecao na rezultate u prošloj godini, istaknuo je Uniper.

"Teret troškova nabave zamjenskog plina doveo je našu kompaniju u izuzetno tešku poziciju, koja je riješena državnom potporom. Uniper je u svojoj srži snažna kompanija koja je uspješno prebrodila najtežu godinu u svojoj povijesti", rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Kompanija izdvaja i otpis 3.1 milijarde eura imovine, uključujući i kredit od milijardu eura za uništeni plinovod Sjeverni tok 2. Ističu i 4.4 milijarde eura gubitka u izdvajanju iz bilance ruske podružnice Unipro.

Dodatne probleme izazvala je obustava isporuka ukapljenog plina iz SAD-a zbog oštećenja infrastrukture dobavljača Freeporta, navodi njemačka kompanija. Njemačka vlada nacionalizirala je lani Uniper kako bi osigurala opskrbu plinom osiguravši mu oko 34.5 milijardi eura pomoći.

Energetika.ba