Energetika.ba
ruski energetski div

Arbitražni sud u Stockholmu presudio: Gazprom dužan isplatiti Uniperu 13 mlrd eura

Autor: Energetika.ba
Arbitražni sud u Stockholmu presudio: Gazprom dužan isplatiti Uniperu 13 mlrd eura
Foto: Ilustracija

Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj firmi Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.

Odluka suda označava značajnu pobjedu Unipera kojeg je 2022. godine morala spašavati njemačka vlada zbog ozbiljnih finansijskih problema, prenose strane agencije.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, Uniper je danas priopćio da će na temelju presude međunarodnog arbitražnog suda također moći raskinuti još uvijek važeće višegodišnje ugovore o opskrbi plinom s Gazpromom, dok istovremeno imaju pravo na naknadu za neisporučene količine plina.

“Ova presuda daje pravnu sigurnost za Uniper. S pravom raskida koje nam je dano presudom, raskidamo ugovore s Gazpromom", potvrdio je u izjavi izvršni direktor Unipera Michael Lewis.

Što se tiče naknade, rekao je da se ne zna hoće li je Gazprom doista platiti. Ako se to dogodi, sredstva će ići njemačkoj saveznoj vladi koja je firmu spasila od bankrota 2022. godine, prenosi SEEbiz.

Uniper, sa sjedištem u njemačkom Düsseldorfu, posljednje je dvije godine u ozbiljnim finansijskim problemima zbog prekida opskrbe ruskim plinom, potaknutog zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog toga je zamjenske količine plina morao kupovati na berzi, gdje su cijene vrtoglavo rasle. Uniper se ubrzo našao u teškim problemima s likvidnošću, zbog čega ga je država morala nacionalizirati. Preuzimanjem većinskog dioničara, finske državne energetske firme Fortum, savezna vlada postala je vlasnikom oko 99 posto poduzeća.

Istodobno se morala obvezati Evropskoj komisiji da će ga postupno vratiti u većinsko privatne ruke i smanjiti većinski udio na 25 posto plus jednu dionicu.