Energetika.ba
81. sjednica

Vlada RS: Usvojena informacija o cijeni transporta gasa

Autor: Energetika.ba
Vlada RS: Usvojena informacija o cijeni transporta gasa
Foto: Ilustracija

​Vlada RS prihvatila je danas, na 81. sjednici, u Banjaluci, Informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po Ugovoru o transportu prirodnog gasa zaključenom 2.2.2024. godine između „Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo i „Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Vlada RS konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela Rješenje broj 01-191-23/24/R-10-746 od 27.6.2024. godine kojim se privrednom društvu „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa za zonu „Zvornik  1/Karakaj-Kladanj (Starić)“ za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod (regulativna osnova, utvrđeni troškovi, vrijednost kapitala, stopa povrata, povrat na kapital).

U skladu sa odredbama člana 10. Ugovora o transportu prirodnog gasa od 2.2.2024. godine, te imajući u vidu navedeno rješenje, Vlada je saglasna da se tarife utvrđene istim primjenjuju na cijelu 2024. godinu.

Zadužuju se Ministarstvo energetike i rudarstva i privredno društvo „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo da sa usvojenim zaključkom upoznaju naručioca „Energoinvest" d.d. Sarajevo i provedu ostale potrebne aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana.

Vlada RS je prihvatila je i Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Vlada RS podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“ uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti RS.

Vlada RS je saglasna sa Nacrtom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“.

Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Zadužuju se sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona, na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti RS.

Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju o ovom zaključku upozna poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ministre u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz RS.

Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u ovom Nacrtu zakona uvažilo je primjedbe koje su kao usaglašene na nivou RS dostavljene u julu mjesecu. Nacrt zakona koji je u prilogu Informacije stvara zakonski preduslov za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ u RS i BiH uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti u pogledu rada hitnih službi. 

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i Informacija o Prednacrtu zakona o elektronskim medijima u BiH i Prednacrtu zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, te je saglasna sa daljim učešćem predstavnika institucija Republike Srpske u radnoj grupi za pripremu Prednacrta zakona o elektronskim medijima u BiH.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Republike Srpske predloži kandidate za člana i zamjenskog člana radne grupe za pripremu Prednacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH.

Vlada RS traži od predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza RS koji učestvuju u radnim grupama za izradu propisa na nivou institucija BiH da vode računa o zaštiti ustavne nadležnosti i interesa Republike Srpske, te da se u svom radu pridržavaju Kodeksa o ponašanju imenovanih predstavnika iz RS u radnim tijelima za izradu zakona drugih propisa i projekata na nivou Bosne i Hercegovine. 

Vlada RS danas je donijela i Rješenje o davanju saglasnosti na Memorandum o naučno – tehnološkoj saradnji između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.  

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i RS, potpisanog u Banjaluci 26. septembra 2006. godine, dogovorili su se da potpišu Memorandum o naučno – tehnološkoj saradnji u cilju podsticanja i unapređenja saradnje, kao i pružanja pomoći u oblasti tehnološkog razvoja, nauke i inovacija u skladu sa svojim nadležnostima i postojećim pravno – institucionalnim okvirom koji važe na teritorijama Strana potpisnica i njihovim obavezama koje proističu iz drugih međunarodnih sporazuma. 

Saradnja na osnovu ovog Memoranduma sprovodiće se, između ostalog, u vidu nastavka zajedničkih aktivnosti u Projektu „Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju – NTI“; pronalaska modela za zajedničko finansiranje pilot projekata vezanih za razvoj inovativnosti i istraživanja u oblasti energije, proizvodnje hrane, informaciono – komunikacionih tehnologija i kreativne ekonomije, kao i ostalih aktivnosti vezanih za razvoj inovativnosti i istraživanja; nastavka svih aktivnosti vezanih za rad JU „Andrićev institut“ u Višegradu; aktivnosti vezanih za intenziviranje saradnje u okviru naučne publicistike u smislu omogućavanja procesa kategorizacije naučnih časopisa izdavača iz Republike Srpske od strane odgovarajućih tijela u Republici Srbiji.

Vlada RS, takođe je prihvatila i Informaciju o zahtjevu Opštine Jezero za finansijsku pomoć za rekonstrukciju lokalne putne mreže i javnih površina. Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da u cilju realizacije pomenutog zahtjeva obezbijedi finansijska sredstva od 100.000,00 KM koja će se dodijeliti kao finansijska pomoć Opštini Jezero. 

Vlada RS dala je saglasnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS na Plan utroška sredstava za period 01.01. do 30.09.2024. godine, na poziciji Tekući grant humanitarnim organizacijama i udruženjima, u iznosu od 215.000,00 KM. Sredstva će biti raspoređena za: Crveni krst Republike Srpske, Udruženje „Iskra“ roditeljska kuća, Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS te Organizaciju amputiraca UDAS RS.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS na Plan utroška sredstava za period 01.01. do 30.09.2024. godine, na poziciji Tekući grantovi udruženjima od javnog interesa, u iznosu od 66.125,00 KM. Sredstva će biti raspoređena za: Savez distrofičara RS, Banja Luka, Savez gluvih i nagluvih Republike Srpske, Banja Luka, Savez slijepih RS, Banja Luka, Savez paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida RS, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Banja Luka, Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi RS, Trebinje, Savez za rijetke bolesti Banja Luka, Udruženje za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlost“ Banja Luka, te Udruženje za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju „Udruženje zajedno“ Banja Luka.