Energetika.ba
Gas

Vrijednost Gazproma za nekoliko dana porasla za 20 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Vrijednost Gazproma za nekoliko dana porasla za 20 milijardi dolara

Tržišna kapitalizacija ruske gasne kompanije Gazprom porasla je sa 57 milijardi dolara na 75 milijardi dolara nakon što je uprava udvostručila dividendu.

Dionica Gazproma dobile su na vrijednosti 30% za nekoliko dana u maju, nakon što je uprava udvostručila isplatu dividende sa 8 rublja po dionici na 16,6 rublja na pritisak Ministarstva finansija.

Povećanje cijene Gazpromove dionice podiglo je njegovu procjenu vrijednosti za nevjerovatnih 20 milijardi dolara preko noći sa 57,1 milijarde dolara 14. maja na 71,4 milijarde dolara nedjelju dana kasnije.  Tržišna kapitalizacija kompanije porasla je za još 4 milijarde dolara do kraja mjeseca i iznosila je 75,1 milijardi dolara 31. maja, što je prvi put više od 75 milijardi dolara, piše bankar.me.

Taj skok je omogućio Gazpromu da zatvori veliki dio jaza za državnom maloprodajnom bankom Sberbank, koja je trenutno najvrijednija ruska kompanija vrijedna 77,2 milijarde dolara 31. maja.

Kremlj je u nastojanju da poboljša profit i efikasnost promijenio menadžment u Gazpromu te je zaprijetio da će preuzeti direktnu kontrolu nad investicionim programom gasnog giganta.  Očigledno je da vlasti u Rusiji nisu zadovoljne načinom na koji se programi vode, a oni predstavljaju ogroman dio ukupnih fiksnih investicija Rusije.

Prošle godine ruske kapitalne investicije iznosile su 20% BDP-a, od čega Gazpromova izgradnja cijevi predstavlja najveći dio. Međutim, uprkos masovnim investicionim programima, rast BDP-a u prvom kvartalu bio je samo 0,8%, što je znatno ispod čak i najizbirljivijih prognoza.

Promjene u Gazpromu su već donijele plodove, s obzirom da je kompanija zabilježila rast od 44% u prvom kvartalu u odnosu na prošlu godinu na 535,9 milijardi rubalja (8,2 milijarde USD) u poređenju sa 371,6 milijardi u istom periodu prošle godine.

To je bilo "uglavnom zbog povećanja prodaje gasa Evropi i drugim zemljama i prodaje sirove nafte i gasnog kondenzata i rafiniranih proizvoda", navodi se u saopštenju.

Energetika.ba / NN