Energetika.ba
Gas

Zavrtanje "ruske slavine gasa" snažno bi pogodilo Austriju

Autor: Energetika.ba
Zavrtanje "ruske slavine gasa" snažno bi pogodilo Austriju

Austrija i Evropska unija u velikoj mjeri zavise od ruskog gasa, te bi obustavljanje uvoza gasa bio težak udarac po sve zemlje.

Ukidanjem uvoza gasa iz Rusije bilo bi ugroženo pokrivanje oko 10 odsto potrošnje energije u Evropi, a u Austriji čak 19 odsto, pokazuje studija austrijskog osiguranja "Acredi".

I Mađarska, Slovenija, Češka, Letonija i Njemačka bile bi teško pogođene, jer više od 20 odsto potrošnje tih zemalja pokriva gas iz Rusije.

Osiguravajuća društva vide tri mogućnosti za kompenzaciju izostanka isporuka iz Rusije.

Tako bi mogao gas da se uvozi iz drugih zealja, odnosno proizvodi više energije iz drugih izvora, te povećanjem cijena smanji potrošnja.

Povećanje cijene struje za 40 odsto i udvostručenje cijene gasa smanjilo bi potrošnju za osam do 10 odsto.

Ukoliko Rusija zaustavi isporuke gasa onda bi cijena gasa mogla dostići 200 evra po megavat satu, ukazuje se u studiji, što bi u Austriji smanjilo potrošnju za osam odsto.

Da bi se nadomjestili uvozi gasa iz Rusije neophodno je da proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bude povećana za 278 teravatsati godišnje.

Za to su potrebne godišnje investicije u visini od 170 milijardi evra, što odgovara 1,3 odsto BDP-a EU.

Za Austriju bi to značilo da se proizvodnja struje iz solarne i vjetroenergije mora povećati za 38 odsto, a bio gasa za 20 odsto.

Što se Austrije tiče 80 odsto potrošnje gasa se pokriva gasom iz Rusije, a za taku veliku zavisnost mnogi krive OMV, koja se vezala u poslovanju za ruske energente.

Energetika.ba