Golić se nada da je Hrvatska odustala od odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Golić se nada da je Hrvatska odustala od odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić nada se da će Republika Hrvatska odustati od namjer

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić nada se da će Republika Hrvatska odustati od namjere da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, u općini Dvor.

Tvrdi da nema zvaničnih informacija iz Hrvatske, već ih prikupljaju s internet stranice hrvatskog resornog ministarstva.

Golić je, koja je predsjedavajuća Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, podsjetila da nije prihvatljivo da se gradi odlagalište u općini na granici sa Bosnom i Hercegovom.

Dodala je da bi bilo nezapamćeno u svijetu da se izgradi takvo skladište istrošenog nuklearnog goriva na granici sa susjednom zemljom, na obali rijeke koja je vodozahvat i voda za piće lokalnog stanovništva na toku rijeke Une.

-Nadam se da će Hrvatska konačno shvatiti da lokalitet treba tražiti zajedno sa Slovenijom, jer je to otpad nastao iz nuklearne elektrane ‘Krško’, što je Slovenija Hrvatima i nudila, ali su oni od toga odustali – dodala je Golić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Oba bh. entiteta protive se mogućem odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske.

To pitanje se tiče više od 200.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une, a koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

Biznis.ba / FENA