Iran će se povući iz nuklearnog sporazuma ako mu ne bude ekonomski isplativ

Iran će se povući iz nuklearnog sporazuma ako mu ne bude ekonomski isplativ

Iran će se povući iz historijskog nuklearnog sporazuma iz 2015., ako za njega ne bude ekonomski isplativ i ako velike banke nastave bojkotirati poslov

Iran će se povući iz historijskog nuklearnog sporazuma iz 2015., ako za njega ne bude ekonomski isplativ i ako velike banke nastave bojkotirati poslovanje s Islamskom Republikom, rekao je iranski dužnosnik Abas Arakči.

Sporazum iz jula 2015., sklopljen između Irana i šest velikih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, obvezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje teško pogađaju iransku privredu.

No američki predsjednik Donald Trump dao je 12. januara ultimatum europskim silama “da poprave užasne propuste u nuklearnom sporazumu” i zaprijetio da ako to ne učine on više neće produljivati režim ublaženih sankcija Iranu.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran sporazum i je li taj sporazum u nacionalnom interesu SAD-a-

Predsjednik Trump u siječnju je nevoljko produljio iranski nuklearni sporazum i najavio da je to posljednji put zato je moguće da se 12. maja sankcije ponovno počinju primjenjivati.

Povratak sankcija značio bi propast iranskog nuklearnog sporazuma.

“Sporazum na taj način neće preživjeti ako ultimatum prođe i ako se sankcije ponovno primijene”, rekao je Arakči, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

“Ako se nastavi provoditi takva politika konfuzije i neizvjesnosti, ako velike firme i banke ne budu surađivale s Iranom, mi ne možemo ostati u sporazumu koji nama nije koristan”, rekao je Arakči i dodao “To je činjenica”.

Propusti na koje Trump upozorava su sljedeći: sporazum ne obuhvaća iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje.

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran je upozorio da bi propast sporazum gurnuo svijet u novu nuklearnu krizu.

“Ako izgubimo JCPOA (kako se naziva taj sporazum), prijeti nam još jedna nuklearna kriza”, rekao je Arakči i upozorio “Za Europljane ili svjetsku zajednicu, kada govorimo o očuvanju JCPOA ne biramo između Irana ili američkog tržišta, ne biramo gospodarsku saradnju: biramo između sigurnosti i nesigurnosti”.

Energetika.ba