Izrada Plana zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima USK

Izrada Plana zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima USK

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) , te osam gradova i općina danas su na sastanku definirali prijedloge za izradu Plana rješavanja proble

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) , te osam gradova i općina danas su na sastanku definirali prijedloge za izradu Plana rješavanja problema odvodnje otpadnih voda i njihovog odgovarajućeg tretmana u ruralnim područjima tog kantona.

– Ovo ćemo raditi u skladu s kantonalnim planom zbrinjavanja otpadnih voda za period od 2014. do 2019. godine. Dio sredstava je obezbijeđen od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a ostatak su osigurali kantonalna ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – kazao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Plan će biti izrađen prema direktivama Evropske unije za tu oblast, prema modernim i operativnim principima.

– Neophodno je napraviti takav plan, koji će u potpunosti biti u skladu s principima rješavanja ove problematike u Evropskoj uniji, ali i da on zadovoljava sve potrebe građana u ovdašnjim ruralnim područjima. Plan će podrazumijevati i institucionalno-pravni  aspekt, odnosno planiranje procesa, normi, procedura i standarda koji nam nedostaju u USK – istakao je direktor Resursnog centra za vode “Una Consulting” Sandi Zulić.

Važnost sastanka i izrade tog plana potvrđeni su podacima da polovina stanovništva u USK živi u ruralnim područjima, te da tu dosada nije skoro ništa urađeno na zbrinjavanju otpadnih voda.

 

(FENA)