Kerry: Očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma ključno za svijet

Kerry: Očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma ključno za svijet

Bivši američki državni sekretar John Kerry izjavio je u nedjelju kako je očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom od ključne važnosti, prenosi Anadolu A

Bivši američki državni sekretar John Kerry izjavio je u nedjelju kako je očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom od ključne važnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump skeptičan je prema sporazumu koji su svjetske sile postigle s Teheranom, kako bi ograničile iranski nuklearni program. Trump je u januaru izjavio da je posljednji put produžio ukidanje sankcija Iranu.

Aktuelni program, u kojem je najveći dio sankcija ukinut pod uslovom da Iran obustavi izradu nuklearnog oružja, produžen je uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom.

Kerry, koji je predvodio pregovore o sporazumu, izjavio je na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu da to nije dobra diplomatija.

“Vjerujem da je za Evropu i svijet od ključne važnosti da sporazum očuvamo. Jer, ako vratimo vrijeme unazad, znamo kako svijet izgleda bez iranskog nuklearnog sporazuma. To nije bolje mjesto”, rekao je Kerry.

Energetika.ba / AA