Kina druga u svijetu po broju nuklearnih postrojenja

Kina druga u svijetu po broju nuklearnih postrojenja

Kina ima 54 aktivna nuklearna postrojenja i 23 u izgradnji, po čemu je druga u svijetu, izjavio je zvaničnik Nacionalne administracije za nuklearnu be

Kina ima 54 aktivna nuklearna postrojenja i 23 u izgradnji, po čemu je druga u svijetu, izjavio je zvaničnik Nacionalne administracije za nuklearnu bezbjednost Tang Bo.

Tang je, govoreći na ceremoniji povodom otvaranja 29. Međunarodne konferencije o nuklearnom inženjeringu, rekao da je razvoj nuklearne energije pomogao Kini da obezbijedi adekvatno snabdijevanje energijom, poboljša životnu sredinu i približi se svom cilju dostizanja maksimuma emisije i neutralnosti ugljenika.

Šef Kineskog nuklearnog društva Vang Šouđuen rekao je da se očekuje da će ukupni operativni instalisani kapacitet nuklearne energije zemlje dostići otprilike 70 miliona kilovata do 2025. godine, javlja Kineski međunarodni radio.

Kina je najavila da će težiti dostizanju maksimuma emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i postizanju neutralnosti ugljenika do 2060.

Međunarodna konferencija o nuklearnom inženjeringu, koju su zajednički pokrenuli Japansko društvo mašinskih inženjera i Američko društvo mašinskih inženjera 1991. godine, predstavlja glavnu svjetsku konferenciju za nuklearne profesionalce.

Kinesko nuklearno društvo je jedan od organizatora od 2005. godine. Petodnevna konferencija 29. po redu održava se do petka, 12. avgusta, u Pekingu i Šendženu, sa više od 1.200 učesnika iz više od 20 zemalja.

(Srna)