Kineski proizvođač vjetroturbina proglašen krivim za krađu američkih poslovnih tajni

Kineski proizvođač vjetroturbina proglašen krivim za krađu američkih poslovnih tajni

Kineski proizvođač vjetroturbina Sinovel proglašen je u srijedu krivim za krađu tehnologije u vlasništvu američke firme AMSC, koja je zbog toga izgubi

Kineski proizvođač vjetroturbina Sinovel proglašen je u srijedu krivim za krađu tehnologije u vlasništvu američke firme AMSC, koja je zbog toga izgubila 800 miliona dolara prihoda, objavilo je američko minitarstvo pravosuđa.

Nakon 11 dana suđenja porota u saveznoj američkoj državni Wisconsin presudila je da je Sinovel Wing Group Co Ltd. kriv po optužbi za urotu radi krađe poslovne tajne, za krađu poslovne tajne i za prijevaru uz korištenje elektronskih komunikacija.

Utvrdili su da je Sinovel 2011. godine nagovorio na saradnju zaposlenika AMSC-a u Austriji koji je ukrao izvorni kod iz AMSC-ovih kompjutora, baze njihove tehnologije za regulaciju protoka struje iz vjetrotubina u distribucijsku mrežu.

U to je vrijeme AMSC, koji se svojedobno nazivao American Superconductor Inc, prodavao svoju tehnologiju Sinovelu. Zahvaljujući nezakonitom stjecanju koda kineska tvrtka odustala je od narudžbi, smatrajući tehnologiju svojim vlasništvom. Procijenjeno je da je AMSC zbog toga izgubio 800 milijuna dolara prihoda.

Zbog gubitka Sinovelovih narudžbi američka je tvrtka zapala u “ozbiljne financijske teškoće”, koje su se očitovale u padu njezine tržišne vrijednosti za milijardu dolara, a bila je prisiljena i otpustiti 700 radnika, više od polovine zaposlenih na globalnoj razini.

“Krađom intelektualnog vlasništva Sinovel je gotovo uništio jednu američku kompaniju”, konstatirao je zamjenik pomoćnika američkog državnog tužitelja John Cronan.

“Kao što pokazuje današnja presuda porote, takvo ponašanje bilo koje kompanije bilo gdje kazneno je djelo i neće se tolerirati”, dodao je Cronan.

Američka vlada opetovano je upozoravala da kineske kompanije, kako privatne tako i one u vlasništvu države, pokušavaju ukrasti poslovne tajne američkih kompanija i njihovu tehnologiju.

Prošlog tjedna kineski informatički inženjer osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe izvornog koda od IBM-a koji je potom prodao kineskoj državnoj agenciji, podsjeća AFP.

Energetika.ba