Konferencija o elektroenergetici – Regiji trebaju inovacije i sigurnost

Konferencija o elektroenergetici – Regiji trebaju inovacije i sigurnost

Turska je zvanično preuzela predsjedavanje Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC) i tim povodom organizovala t

Turska je zvanično preuzela predsjedavanje Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC) i tim povodom organizovala treću stručnu konferenciju o elektroenergetici koja je u online formatu u utorak počela dvodnevni rad.

Bosna i Hercegovima aktivno učestvuje u radu ove konferencije za koju su domaći stručnjaci pripremili četiri referata. Tokom konferencije bit će prezentirano tridesetak stručnih radova koji su fokusirani na pitanja tranzicije, sigurnosti, tehnoloških inovacija i drugo.

Ovaranje tog skupa i rad prati se i u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

–  Naš komitet od osnivanja SEERC-a u punom kapacitetu učestvuje u njegovom radu i regionalnoj saradnji smatrajući je značajnim faktorom za sigurnost elektroenergetskog sistema kako svake zemlje pojedinačno, tako i u ovom dijelu Evrope – izjavio je tim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Turska će SEERC-om predsjedavati u naredne dvije godine, a krajem 2023. predsjedavanje, na osnovu već ranije donesene odluke, preuzet će Bosna i Hercegovina.

 

Energetika.ba / FENA