Krupa na Vrbasu rekla ‘Ne’ hidroelektranama

Krupa na Vrbasu rekla ‘Ne’ hidroelektranama

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu pozdravili su odluku Savjeta mjesne zajednice Krupa na Vrbasu protiv planirane izgradnje hidroelektrane (HE)

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu pozdravili su odluku Savjeta mjesne zajednice Krupa na Vrbasu protiv planirane izgradnje hidroelektrane (HE) “Krupa”.

-Vidimo to kao jasan signal investitoru da je lokalna zajednica svjesna svih negativnih posljedica koje bi imala izgradnja hidroelektrane. U narednom periodu ćemo tražiti mehanizme kojima bi se omogućilo široj javnosti da se izjasni, obzirom da je ovo tako veliko i važno pitanje za čitavu Banju Luku i šire – izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Projektom HE “Krupa” predviđena je izgradnja brane 18 -20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa. Po riječima investitora, to bi koštalo oko 56 miliona eura od čega je 10 miliona za izmještanje puta i dva mosta.

U decembru prošle godine veliki broj mještana izjasnio se da ne želi novu hidroelektranu na Vrbasu i da neće dati svoje zemljište za potrebe izgradnje ove hidroelektrane, podsjećaju u saopćenju iz tog centra.

Svjesni su, tvrde, da nemaju nikakve koristi od hidroelektrana „Bočac 1“ i „Bočac 2“ koja je u izgradnji, pa tako neće imati koristi ni od ove hidroelektrane već samo štete.

Tada je direktor „Hidroelektrane na Vrbasu“ izjavio da će se odustati od projekta ukoliko građani Krupe na Vrbasu ne budu za ovaj projekat.

– To očekujemo da će se ubrzo i stvarno desiti – naveli su iz Centra za životnu sredinu.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine sakupila više od 17.000 potpisa građana koji su rekli „Ne“ hidroelektranama na toj rijeci, nakon čega je Skupština grada Banja Luka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

-Smatramo da ovog puta još veći broj građana i Skupština Grada Banja Luka trebaju reći jasno ‘NE’ svim novim hidroelektranama – tvrde iz te ekološke organizacije.

Energetika.ba / FENA