Mađarska dogovorila s Rusijom nove cijene gasa koji će stizati preko Srbije i Austrije

Mađarska dogovorila s Rusijom nove cijene gasa koji će stizati preko Srbije i Austrije

Mađarska je sa Rusijom dogovorila sve potrebne uslove za stupanje na snagu novog dugoročnog sporazuma o isporuci gasa od 1. oktobra, objavio je u pone

Mađarska je sa Rusijom dogovorila sve potrebne uslove za stupanje na snagu novog dugoročnog sporazuma o isporuci gasa od 1. oktobra, objavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

On je rekao da je ugovor s Gazpromom na 15 godina, s mogućnošću izmjene otkupljenih količina nakon 10 godina.

“Dogovorili smo se i o cijeni, koja je mnogo povoljnija od one koju smo platili prema sporazumu koji je Mađarska potpisala 1995. godine, koji sada ističe”, rekao je, ne navodeći tačne detalje.

On je dodao da će sporazum biti potpisan do kraja septembra, a Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko dva pravca: 3,5 milijardi kubnih metara preko Srbije i jednu milijardu kubnih metara preko Austrije.

Iz Gazproma su rekli da se sastali sa mađarskim ministrom vanjskih poslova, ali nisu naveli nikakve detalje.

“Strane su razmotrile ključna pitanja i perspektive saradnje u sferi prirodnog gasa, uključujući isporuke gasa Mađarskoj”, navodi se u saopštenju Gazproma.

Mađarska se do sada oslanjala na Rusiju za većinu uvozenog prirodnog gasa koji je isporučivan cjevovodom kroz Ukrajinu. Međutim, posljednjih je godina diverzificirala uvoz plina, otvorivši prekogranične interkonektore sa većinom svojih susjeda i osiguravajući opskrbu iz Royal Dutch Shella, preko luke za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Hrvatskoj.

Szijjarto je rekao da će većina pošiljki prema novom ugovoru stizati putem novog interkonektora na granici Srbije.

Energetika.ba