Miličević: Ukoliko se nastavi blokada gasovoda, stav treba zauzeti NSRS

Miličević: Ukoliko se nastavi blokada gasovoda, stav treba zauzeti NSRS

Milan Miličević, predsjednik SDS-a rekao je da će, ukoliko Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o istočnoj i južnoj interkonekciji, kao š

Milan Miličević, predsjednik SDS-a rekao je da će, ukoliko Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o istočnoj i južnoj interkonekciji, kao što najavljuju, SDS zatražiti da Narodna skupština Republike Srpske zauzme jasan stav i zaštiti interes Republike Srpske.

“Činjenica da je Srbija za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda, a da u BiH pojedini nesavjesni političari blokiraju gasifikaciju i diverzifikaciju izvora snadbijevanja”, rekao je Miličević.

On je rekao da SNSD, nažalost, nije u stanju da odblokira istočnu interkonekciju te da smo došli u ćorsokak kada ekonomska šteta može biti ogromna.

“Jedinstvena je prilika da se gasna infrastruktura od Rače do Bijeljine napravi zajedno sa autoputem, jer bi se polsije moralo ići u novu eksproprijaciju. Čitav posao bi trajao dugo i iziskivao veće troškove. Da ne govorimo o tome koliki su veći troškovi zdravstva zbog liječenja posljedica zagađenja”, rekao je Miličević.

Takođe, naglasio je da su smiješne teorije o širenju ruskog uticaja preko istočne interkonekcije te da se Sarajevo grije na ruski plin, pa ne “vidim da je to bio do sada problem”.

“Uostalom južnom interkonekcijom imaće i azerbejdžanski gas. Valjda je interes svakog građana BiH da može birati od koga će kupiti gas, a naravno da će ga kupiti od onoga ko je jeftiniji”, zaključio je Miličević u saopštenju za javnost.

On je rekao da uvijek, kada neko blokira neki ekonomski projekat koji je od interesa za građanje, treba se zapitati ko iz toga profitira, naglašavajući da u ovom slučaju profitiraju rudnici uglja u Federaciji BiH i proizvođači drugih energenata.

“Zanimljivo je da su i jedni i drugi konektovati na istu političku partiju koja se protivi gasifikaciji. Očekujem da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ne prave trule kompromise i da se izbore za projekat koji je od interesa za Republiku Srpsku”, rekao je Miličević naglašavajući da prioriteti iz mišljenja Evropske komisije treba svi u paketu da budu rješavani te da ukoliko se nastavi blokada istočne interkonekcije da NSRS treba da donese smjernice za ponašanje predstavnika RS u institucijama BiH.

 

Energetika.ba