Mještani Kruščice protestvovali protiv izgradnje hidroelektrana

Mještani Kruščice protestvovali protiv izgradnje hidroelektrana

"Rijeke se ne mogu privatizirati", "Naše rijeke Božji dar" i "Stop centralama na pitkim rijekama", neke su od poruka koje su u četvrtak uputili mješta

“Rijeke se ne mogu privatizirati”, “Naše rijeke Božji dar” i “Stop centralama na pitkim rijekama”, neke su od poruka koje su u četvrtak uputili mještani naselja Kruščica, općina Vitez, okupljeni na mirnom prosvjedu u Travniku.

Stanovnici Kruščice koji više od godinu dana dežuraju pored rijeke, sprječavajući izgradnje dviju mini hidroelektrana, ponovno su upozorili da će hidroelektrane uništiti rijeku i okolno izletište te ugroziti snabdijevanje pitkom vodom.

– Tražimo pravdu, a istina je na našoj strani. Mi ne odustajemo i već 470 dana se borimo za rijeku, pored koje i dalje dežuramo – kazao je Feni jedan od stanovnika Kruščice Mehmed Bilal.

Predsjednica Mjesne zajednice Kruščica Tahira Tibold istaknula je kako mještani, također, nastavljaju i pravnu borbu za zaštitu rijeke te da, nakon dva ovomjesečna sudska ročišta, očekuju poništenje urbanističke i građevinske dozvole za hidroelektrane.

– Mi još vjerujemo u pravosuđe. Ukoliko je ‘pala’ okolišna dozvola, kako se mogu onda izdati urbanistička i građevinska suglasnost. Dakle, ako nemate okolišnu dozvolu, onda ne možete dobiti ni urbanističku, ni građevinsku – istaknula je Tibold.

Kako bi pružili potporu mještanima Kruščice, u Travnik su danas stigli i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

– Od sudskih ročišta, održanih ovog tjedna i onih koja slijede, očekujemo da će se situacija riješiti u korist mještana Kruščice, a to je raskidanje koncesijskih ugovora. Male hidroelektrane su veoma štetne za biodiverzitet, kvalitetu vode i životnu sredinu te proizvode malo električne energije, a donose korist isključivo pojedincima – kazala je predstavnica Koalicije Jelena Ivanić.

Iako je bilo planirano da prosvjed bude održan ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBŽ-a, mještani Kruščice su se okupili na Tgu Lajpciga, uz obrazloženje da im nije dopušteno da prosvjeduju ispred Ministarstva.

Energetika.ba / FENA