Mreža Aarhus centara u BiH o Strategiji prilagođavanja na klimatske promjene

Mreža Aarhus centara u BiH o Strategiji prilagođavanja na klimatske promjene

Predstavnici konzorcija ENOVA d.o.o. Sarajevo i CETEOR d.o.o. Sarajevo, uz podršku UNDP-a, danas su u Tesliću održali sastanak na kojem su prezentiral

Predstavnici konzorcija ENOVA d.o.o. Sarajevo i CETEOR d.o.o. Sarajevo, uz podršku UNDP-a, danas su u Tesliću održali sastanak na kojem su prezentirali dokumente koje će bh. vlasti predstaviti kao strateške dokumente Bosne i Hercegovine. Mreža Aarhus centara u BiH se protivi načinu na koji se priprema Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i niskokarbonski razvoj do 2030. godine u BiH.

Kompletan proces izrade tih dokumenata, koji traje od maja ove godine, nije osigurao adekvatno učešće javnosti i ne možemo mu dati legitimitet, saopćeno je iz Mreže Aarhus centara u BiH.

Nina Kreševljaković iz Aarhus centra u Sarajevu smatra da je proces izrade strateških dokumenata u isključivoj nadležnosti državnih i entitetskih organa, a ne međunarodnih organizacija.

– Sramno je i bespotrebno da se novci međunarodnih organizacija troše na aktivnosti za koje su državni službenici već plaćeni kroz svoja redovna primanja u okviru radnog mjesta koje obnašaju. Također, protuzakonit je i način uključivanja javnosti u cjelokupnom procesu izrade dokumenta – kazala je Kreševljaković.

Ona je mišljenja da je krajnje vrijeme da vlasti preuzmu odgovornost i počnu raditi samostalno u skladu sa zakonom.

– Ne priznajemo ovakvu formu konsultacija, u kojima, umjesto izvještaja javnih organa vlasti, javnost zaprimi odgovore od međunarodne institucije – što je u suprotnosti sa odredbama Aarhuske konvencije. Umjesto da se organizuju otvorene javne konsultacije, autori su kontaktirali organizacije individualno i pozivali ih na zatvorene konsultativne sastanke – izjavio je Samir Lemeš iz Aarhus centra Zenica.

Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla je kazao kako je “ovo još jedan u nizu ‘projekata’ kojim međunarodni donatori u saradnji sa podobnim lokalnim konzultantima kroje sudbinu BiH i njenih građana”.

– Pokušaj da se projektne aktivnosti prezentiraju kao proces javnih konsultacija je jasan pokazatelj koliko sudionici u ovom projektu, uključujući predstavnike ministarstava, poštuju zakone naše zemlje – kazao je Žiško.

Viktor Bjelić iz banjalučkog Aarhus centra smatra da odgovori konsultanata na dostavljene pisane komentare Aarhus centara pokazuju bahatost i očiglednu pristrasnost energetskom lobiju.

– Dokument koji ne pokazuje ambiciju za promjenom od ustaljenih politika BiH po pitanju štetnih energetskih projekata kao što su izgradnja termoelektrana na ugalj ne može dobiti podršku ekoloških organizacija. Smatramo da je apsurdno planirati smanjenje emisija ugljen dioksida izgradnjom novih elektrana na ugalj – kazao je Bjelić.

Aarhus centri iz Tuzle, Sarajeva, Banja Luke i Zenice dostavili su komentare na nacrte strateških dokumenata ističući nedostatak institucionalnih kapaciteta, kompetentnosti i ambicija koje su suprotne ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanju klimatskih promjena.

Izostavljanje izrade strateške procjene uticaja na životnu sredinu, iako je zakonski obavezna, postaje već uobičajena, ali neprihvatljiva praksa kod usvajanja strateških dokumenata u BiH. Takve strategije će ostati samo mrtvo slovo na papiru, rade se samo da bi se ispunila forma i zahtjevi stranih investitora i da bi konsultanti naplatili svoje honorare, umjesto da posluže kao vodič za dugoročni održivi razvoj BiH, navodi se u saopćenju.

 

Energetika.ba / FENA