Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale prema 30 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale prema 30 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 30 dolara, pritisnute neočekivano velikim rastom američkih zaliha koji je potisnuo u drugi plan nadu u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera suzbijanja pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u junu pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 51 cent nižoj cijeni, od 24,05 dolara.

Zbog mjera protiv korone potražnja za naftom potonula

Zbog mjera kojima vlade nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa potražnja za naftom potonula je u aprilu prema nekim procjenama minimalno 20 posto, najviše u historiji.

Vlade su u međuvremenu počele ublažavati mjere, što je probudilo nadu u oporavak potražnje, a tržišta dodatno ohrabruje koordinirano smanjenje snabdijevanja koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dogovoreno smanjenje snabdijevanja

Dogovoreno je smanjenje snabdijevanja za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, što odgovara oko 10 posto ukupne potražnje u razdoblju prije pandemije. Sporazum je stupio na snagu 1. maja.

Optimizam na tržištima prigušilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha u prošloj sedmici za 8,4 miliona barela, više nego što su analitičari očekivali.

"Govorimo o normalizaciji ponude i potražnje, ali dug je put još pred nama", rekao je Lachlan Shaw iz Nacionalne banke Australije.

Nastavljeni rast zaliha podsjeća da snabdijevanje i dalje uvelike nadmašuje potražnju.

Trgovci sada čekaju službenu potvrdu API-jevih brojki. Vlada u Washingtonu objavit će svoje izvješće tokom dana.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 21,44 dolara, što znači da je poskočila 3,08 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan, prenosi Hina.

Energetika.ba