Energetika.ba
Evropski uvoz

Američki izvoz dizela u Evropu opada zbog strmoglavljenja rafinerske proizvodnje

Autor: Energetika.ba
Američki izvoz dizela u Evropu opada zbog strmoglavljenja rafinerske proizvodnje
Foto: Agencije

Pad aktivnosti rafiniranja u SAD-u i poremećaji u globalnoj trgovini zatezali su zalihe dizela u proteklim sedmicama, smanjujući historijski visoke američke izvoze dizela u Evropu ovog mjeseca.

Problemi u osiguranju američkog dizela kompliciraju postojeći problem nedostatka opskrbe u Evropi, koja je ranije oslanjala na ruske izvoze goriva. Cijene američkog dizela su kratkotrajno skočile na četveromjesečni vrhunac od preko 48 dolara po barelu ovog mjeseca, suzbijajući arbitražne mogućnosti za slanje goriva u Evropu, piše Reuters.

Mnogi drugi dobavljači dizela u Evropi iz Bliskog istoka i Azije prisiljeni su prolaziti oko Rta Dobre Nade zbog napada Hutija na brodove u Crvenom moru, što dodaje dugotrajne kašnjenja i čini tu trgovinu manje profitabilnom. Evropski uvoz američkog dizela pao je skoro za pola ovog mjeseca na 6,65 miliona barela, s obzirom na 11,44 miliona barela u januaru, što je najviši nivo od augusta 2017. godine, prema analizi firme za praćenje brodova Kpler.
"Evropski dizel čini se da je ključni proizvod pod rizikom zbog preusmjeravanja, dostupnosti opskrbe i iskrivljenih arbitraža", rekli su analitičari Macquarie-a u bilješci ovog mjeseca.

Pad u trgovini došao je istovremeno s prekidom rada rafinerije BP (BP.L) u Whiting, Indiani, kapaciteta 435.000 barela dnevno - jednog od glavnih proizvođača dizela u SAD-u - koji je bio prisiljen zatvoriti u februaru zbog prekida u napajanju električnom energijom.

Taj prekid rada poklopio se sa operativnim problemima u nekoliko postrojenja iz srednjeg januarskog hladnog talasa, poput rafinerije TotalEnergies-a (TTEF.PA) u Port Arthuru, Teksasu, kapaciteta 238.000 barela dnevno. Drugi, uključujući postrojenje Motiva Enterprises-a od 626.000 barela dnevno u Port Arthuru, trenutno su podvrgnuti planiranim zaustavljanjima.

Korištenje američkih rafinerija palo je s približno 93% na početku godine na 80,6% ovog mjeseca, najniži nivo od decembra 2022. godine, prema podacima vlade.
Kao rezultat toga, proizvodnja destilata američkih rafinerija pala je na 4 miliona barela dnevno u sedmici koja je završila 9. februara, također najniži nivo od decembra 2022. godine. Zalihe destilata u SAD-u su pale pet sedmica zaredom i sada su za 10% ispod sezonskog prosjeka prethodnih pet godina, pokazuju podaci.