Energetika.ba
Nafta

Američki naftaši potkopavaju tržište, cijene nafte u padu

Autor: Energetika.ba
Američki naftaši potkopavaju tržište, cijene nafte u padu

Američka proizvodnja nafte iz škriljaca ponovo preti oporavku tržišta nafte, budući da su cijene naftnih fjučersa na putu da zabilježe najduži trend pada u devet mjeseci, pošto proizvodnja u SAD dostiže nov maksimum.

Cijena naftnih fjučersa je pala za 0,7 odsto u Njujorku, peti dan uzastopno, nakon što su vladini podaci pokazali da je proizvodnja sirove nafte u SAD skočila na rekordnih 10,25 miliona barela dnevno prošle nedjelje, izvještava agencija Bloomberg.

Investitore je takođe razočarao podatak da su američke zalihe "crnog zlata" porasle, što je u suprotnosti sa zasebnim izvještajem američkog sektora naftne industrije u kojem je nagovještavan pad zaliha.

Američka "laka" nafta WTI za martovsku isporuku trgovana je na nivou od 61,71 dolara na Njujorškoj berzi, za osam centi niže, nakon jučerašnjeg najvećeg pada u dva mjeseca. Cijene ovog energenta bilježe najduži pad od aprila prošle godine, a ukupan obim trgovanja je jutros bio oko 56 procenata iznad 100-dnevnog prosjeka.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" za isporuku u aprilu se neznatno spustila na 65,52 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Bloomberg ocjenjuje da SAD i dalje predstavljaju najvećeg "neprijatelja" naporima koje ulaže Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) za ublažavanje globalno prevelike ponude ove sirovine.

Američka proizvodnja "crnog zlata" je porasla četvrtu nedjelju za redom, prema jučerašnjim podacima Uprave za energetske informacije.

Zalihe nafte u američkim rezervoarima i terminalima skočile su prošle nedjelje za 1,9 miliona barela, a povećane su i uskladištene količine benzina i dizel goriva.

Njujorška agencija takođe izvještava da je kineski uvoz nafte dostigao rekord jer su nezavisne rafinerije uvećale proizvodnju nakon što je vlada povećala količinu kupovina te sirovine u inostranstvu koju rafinerije mogu da prerade. Kineske rafinerije su u januaru u prosjeku isporučivale na tržište oko 9,61 milion barela dnevno.

Energetika.ba