Energetika.ba
proizvođač prirodnog gasa

BP razmatra prodaju naftnih sredstava Perencu

Autor: Energetika.ba
BP razmatra prodaju naftnih sredstava Perencu
Foto: Unsplash

BP je blizu postizanja sporazuma o prodaji nekih svojih naftnih i plinskih sredstava u Trinidadu i Tobagu anglo-francuskoj naftnoj kompaniji Perenco, prema tri osobe upoznate s pregovorima.

BP je najveći proizvođač prirodnog gasa u Trinidadu i Tobagu s proizvodnjom od nešto više od 1,3 milijarde kubičnih stopa dnevno (bcfd), većina koje se izvozi u Evropu i Latinsku Ameriku kao tečni prirodni gas (LNG). Oko 18% proizvodnje LNG-a BP-a dolazilo je sa karipskog ostrva 2022. godine, prema njenom godišnjem izvještaju.

Međutim, proizvodnja gasa kompanije BP je u posljednjih pet godina opala za gotovo 1 bcfd s preko 2,2 bcfd, i razgovara s Trinidadom i Tobagom i Venezuelom o razvoju zajedničkog offshore gasnog polja u Karibima.

Naftni gigant razgovara s Perencom o prodaji svojih polja Amherstia, Cashima i Immortelle. Polja su proizvodila više od 20 godina i 2004. su imala kombiniranu proizvodnju od gotovo 2 bcfd, ali je značajno opala i sada proizvode malo manje od 200 miliona kubičnih stopa dnevno (mmcfd).
"Blizu smo postizanja konačne cijene i potpisivanja ugovora, prenosi Reuters.


To će osigurati da Perenco može nastaviti održavati ili čak povećati proizvodnju iz tih polja", rekla je osoba upoznata s pregovorima.
BP i Perenco su odbili komentirisati.


Cijena o kojoj se razgovara trenutno nije mogla biti saznata.


Ministar energije Trinidada i Tobaga Stuart Young nije odmah komentarisao predloženu prodaju.

"Imat ćemo dogovor i objavu mnogo prije kraja ljeta", rekla je druga osoba upoznata s transakcijom.

Perenco ima operacije u Africi, Latinskoj Americi i Evropi s kombiniranom neto globalnom proizvodnjom od 420.000 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), prema njenom web sajtu, pri čemu se 10.000 boepd proizvodi iz njenog imovinskog kompleksa Teak Samman Poui u Trinidadu.

BP uglavnom posluje iz Columbus Basin u Trinidadu, gdje je otkrio preko 20 triliona kubičnih stopa gasa i više od 2 milijarde barela nafte.


Columbus Basin graniči s venecuelanskim vodama, a predsjednik BP-a Trinidad Reutersu je rekao u januaru da je njegova budućnost na ostrvu u relativno neistraženoj dubokovodnoj provinciji.