Energetika.ba
američki naftni div

Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru

Autor: Energetika.ba
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
Foto: Unsplash

Američki naftni div Chevron planira da prestane eksploataciju nafte iz Sjevernog mora.

U tom svjetlu najavljuje i prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskih ostrva.

Treći najveći proizvođač nafte u svijetu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio među prvim kompanijama koje su započele bušenje u Sjevernom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine.

Kao dio trenutnih planova, tu je prodaja naftnih polja, uključujući 19,4 posto udjela u naftnom polju Clair zapadno od Shetlandskih ostrva. To je najveće polje u britanskom Sjevernom moru, kojim upravlja britanski energetski div BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte od 159 litara dnevno.

Na prodaju su, takođe, navedeni udjeli u naftnom terminalu Sullom Voe, takođe, na Šetlandskim ostrvima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema kompaniji, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Sjevernom moru donesena je nakon pregleda cjelokupnog portfelja imovine i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte.

„Dio Chevronove strategije održavanja ulaganja u tradicionalne i nove izvore energije su i redovni pregledi portfelja naših globalnih ulaganja, na temelju kojih procjenjujemo jesu li i dalje strateški i konkurentni“, naveo je glasnogovornik kompanije.

Prema očekivanjima u firmi, proces prodaje vlasničkih udjela trajat će nekoliko mjeseci, a u tom će se periodu odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.