Energetika.ba
Nafta

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala za oko četiri posto

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte na svjetskom tržištu pala za oko četiri posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale za blizu četiri posto jer trgovci očekuju usporavanje rasta američke ekonomije, a time i potražnje za "crnim zlatom".

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 3,9 posto na 83 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto, na 76.34 dolara.

Cijene su izgubile znatan dio dobitaka od prethodne sedmice, kada su porasle oko osam posto nakon što je Rusija najavila da će u martu proizvoditi manje nafte, za 500.000 barela dnevno, što čini otprilike pet posto ukupne proizvodnje.

No prošle je sedmice objavljeno da ruski proizvođači procjenjuju da neće smanjivati izvoz, uprkos najavi vlade.

Cijene nafte prošle su se sedmice našle pod pritiskom ponajviše zbog toga što je sve jasnije da će američka centralna banka nastaviti povećavati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Dva dužnosnika Feda upozorila su u četvrtak da banka mora još podići troškove zaduživanja da bi se inflacija spustila na željeni nivo. Analitičari su njihove izjave protumačili kao najavu agresivnijeg podizanja kamatnih stopa, strahujući za ekonomiju i potražnju za naftom.

"Ponovo je zavladala nervoza zbog povećanja kamatnih stopa", kazao je Stephen Brennock iz PVM-a. Da potražnja u SAD-u već sada nije impresivna pokazao je izvještaj prema kojem su zalihe sirove nafte prošle sedmice porasle za čak 16.3 miliona, na 471.4 milijuna barela.

Energetika.ba