Energetika.ba
Model ekonomske izgradnje

Cijena nafte nastavlja padati jer kineske ekonomske reforme ne impresioniraju ulagače

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte nastavlja padati jer kineske ekonomske reforme ne impresioniraju ulagače
Foto: Unsplash

Cijene nafte pale su drugi dan zaredom u utorak jer obećanja Kine o transformaciji svoje ekonomije usred kolebanja rasta od pandemije COVID-a nisu impresionirala ulagače zabrinute zbog usporenja potrošnje.

Brent futures za maj pali su 16 centi, ili 0.2%, na 82.64 dolara po barelu do 03:01 GMT, dok je američki West Texas Intermediate (WTI) pao 28 centi, ili 0.4%, na 78.46 dolara. Brent je bio na putu da padne petu uzastopnu sesiju u utorak.

Kina se obavezala "transformirati" svoj model ekonomske izgradnje, smanjiti prekapacitet industrije i postaviti cilj rasta ekonomije za 2024. od oko 5%, slično prošlogodišnjem cilju i u skladu s očekivanjima analitičara.

Taj cilj, koji bi vjerovatno pridonio povećanju potrošnje goriva ako bude ostvaren, bit će teže postići ove godine jer je Kina 2023. godine imala koristi od povoljnog baznog učinka pogođenog COVID-om iz 2022. godine, rekli su analitičari, što može pritisnuti investitorski sentiment.

Najveći svjetski uvoznik nafte također je obećao pojačati istraživanje i razvoj resursa nafte i prirodnog plina, ali istovremeno obećao pooštriti kontrolu nad potrošnjom fosilnih goriva, prenosi Reuters.

Dok su zabrinutosti zbog izgleda kineske potražnje pritiskale cijene prema dolje, faktori snadbijevanja proizašli iz smanjenja proizvodnje od strane glavnih proizvođača i geopolitičke brige iz izraelsko - gazanske ratove podržavale su cijene nafte.