Energetika.ba
Nafta

Cijena nafte stabilne iznad 74 dolara, pad američkih zaliha protuteža trgovinskom sukobu

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte stabilne iznad 74 dolara, pad američkih zaliha protuteža trgovinskom sukobu

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine i neočekivano snažnog pada američkih zaliha.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,58 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,15 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67,81 dolar. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,02 dolara.

Skok tržišta potaknuo je jučer podatak američke vlade o padu zaliha u prošlom tjednu za 5,8 milijuna barela. Analitičari su očekivali znatno skromnije smanjenje, za 1,5 milijuna barela.

Danas je utjecaj tog podatka neutralizirala zabrinutost zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, smatra Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM Oil Associates.

"Strahuje se da će nepovoljni trendovi povezani s eskalacijom njihovog trgovinskog sukoba u konačnici naškoditi globalnoj potražnji za naftom", objašnjava Brennock.

Trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine produbljen je u četvrtak uzajamnim uvođenjem 25-postotnih carina na robu u vrijednosti 16 milijardi dolara.
Od početka srpnja dva vodeća svjetska gospodarstva međusobno su uvela carine ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara, povećavajući rizik za globalni gospodarski rast.
Washington ovog tjedna analizira predloženi popis dodatnih proizvoda iz kineskog uvoza na koji bi se trebale uvesti carine, ukupne vrijednosti 200 milijardi dolara. Kina bi gotovo sigurno odgovorila na takav potez, napominje Reuters.

„Očekuje se da će te američke mjere (u cjelini) smanjiti realni rast kineskog BDP-a u 2019. godini za 0,3 do 0,5 postotnih bodova", procjenjuju u Moody′s Investor Serviceu.

"Kada je u pitanju SAD ... trgovinska će ograničenja smanjiti realni rast BDP-a u 2019. otprilike za četvrtinu postotog boda, na 2,3 posto", izračunali su u Moody′su.

Potražnja za naftom usko je povezana s gospodarskom aktivnošću i analitičari su zbog trgovinskog spora već snizili procjene buduće potrošnje energije.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros je objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 71,75 dolara, što znači da je bila 74 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba