Energetika.ba
novi pad

Cijene nafte ispod 80 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte ispod 80 dolara
Foto: Bloomberg

Utorak je donio pad cijena nafte na svjetskim tržištima ispod razine od 80 dolara.

Zabrinutost trgovaca za potražnju u Kini zasjenila nagađanja o mogućim još strožim američkim sankcijama Venezueli koje bi smanjile opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 77 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,01 dolar. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,35 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 75,51 dolar. Jučer je također zaključio trgovinu u minusu 1,35 dolara.

Raspoloženje na tržištu obilježila je i na početku sedmice zabrinutost za potražnju u Kini. Podaci carinske uprave pokazali su da je kineski uvoz nafte u prvoj polovini godine pao za 11 posto, potaknuvši zabrinutost za potražnju. Neovisne rafinerije smanjile su nabavu budući da su napunile zalihe jeftinijom mješavinom nafte s ruskim barelima.

Značajniji pad cijena ublažile su u utorak procjene da bi SAD mogao uvesti još strože sankcije Venezueli, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), prenosi SEEbiz.

Venezuelansko državno izborno vijeće objavilo je u noći s nedjelje na ponedjeljak da je predsjednik Nicolas Maduro osvojio treći mandat, s 51,2 posto glasova. Oporba je osvojila nešto više od 44 posto glasova, ali osporava izborni rezultat.

"Pobjeda Nicolasa Madura na najnovijim izborima u Venezueli negativno će utjecati na globalnu opskrbu jer bi mogla rezultirati još strožim američkim sankcijama", priopćili su analitičari ANZ-a, procijenivši da bi se u takvom scenariju venezuelanski izvoz nafte mogao smanjiti za 100 hiljada do 120 hiljada barela dnevno.