Energetika.ba
međunarodna tržišta

Cijene nafte iznad 81 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte iznad 81 dolara
Foto: Unsplash

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 81,37 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,85 dolara.

Trgovce je ove sedmice zabrinuo zapisnik sa sjednice odbora za monetarnu politiku američke centralne banke zbog izjava nekih dužnosnika da bi bili spremni i podići troškove zaduživanja ako inflacija ponovo ojača. No, predsjednik Fed-a Jerome Powell i drugi dužnosnici izjavili su naknadno da su šanse za takav ishod vrlo male.

Viši troškovi zaduživanja koče ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Protuteža signalima iz Feda bile su naznake jačanja potražnje za benzinom u SAD-u uoči prazničnog vikenda. Dan sjećanja na pale američke vojnika označava početak sezone vožnje u SAD-u.

Potražnja za benzinom dostigla je prošle sedmice najviši nivo od novembra, objavilo je u srijedu ministarstvo energetike, što je poduprlo cijene nafte budući da američki vozači čine otprilike desetinu svjetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stup je njezinog oporavka, napisali su u bilješci analitičari ANZ-a, prenosi SEEbiz.

Pozornost se sada preusmjerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njezinih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o opskrbi. OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizirao cijene.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 86 centi, na 82,41 dolar.