Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte kliznule ispod 72 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte kliznule ispod 72 dolara

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara budući da su naznake veće američke proizvodnje potisnule u drugi plan strahovanja od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka nakon vojnih udara u Siriji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,75 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 66,61 dolar.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija ispalile su u subotu 105 projektila na tri lokacije u Siriji, na kojima sirijski režim prema njihovim tvrdnjama razvija odnosno skladišti kemijsko oružje. Akcija je trebala ograničiti sirijske kapacitete za proizvodnju kemijskog oružja a prikazana je kao odgovor na navodni kemijski napad sirijskih regularnih snaga na uporište pobunjenika u Dumi.

Sirija nije veliki proizvođač nafte ali šira regija Bliskog istoka vodeći je izvoznik sirove nafte u svijetu te su napetosti na tom području izazvale nervozu na naftnim tržištima zbog straha od poremećaja u opskrbi.

Na početku tjedna na tržištu je prevladalo uvjerenje da je vojna akcija SAD-a, Velike Britanije i Francuske bila ograničenog karaktera.

"Što se tiče zbivanja u Siriji, trgovcima je laknulo što nakon intervencije SAD-a, Francuske i Velike Britanije sukob nije eskalirao, ni na diplomatskoj razini ni na terenu", tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Trgovci su stoga danas krenuli u dobitonosne prodaje a u fokusu su i podaci tvrtke Baker Hughes koji su pokazali da su američki proizvođači u prošlom tjednu aktivirali sedam novih bušotinskih postrojenja. Time je njihov ukupni broj sada veći 20 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Veći broj postrojenja najavljuje daljnje povećanje američke proizvodnje koja je već nadmašila onu Saudijske Arabije i bliži se ruskih više od 11 milijuna barela dnevno.

Američki proizvođači nafte iz škriljca koriste prostor otvoren dogovorom Organizacije zemalja-izvozonica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom o ograničenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi se globalne zalihe svele na petogodišnji prosjek i time poduprle cijene.

Američka je proizvodnja tako od sredine 2016. godine poskočila nekih 20 posto.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 69,29 dolara, što znači da je bila 56 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba