Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte kliznule prema 43 dolara, u fokusu smanjena ponuda

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte kliznule prema 43 dolara, u fokusu smanjena ponuda

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 43 dolara u očekivanju uragana Delta koji je prisilio proizvođače na zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,03 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,35 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 34 centa nižoj cijeni, od 40,85 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,24 dolara.

Tržišta su jučer porasla zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu u očekivanju uragana Delta i nagovještaja smanjene opskrbe iz Saudijske Arabije i Norveške.

U Meksičkom je zaljevu zatvorena proizvodnja 1,67 milijuna barela dnevno, ili 92 posto ukupne proizvodnje nafte u zaljevu, najviše od 2005. kada je to područje poharao uragan Katrina.

Proizvođači su zaustavili i gotovo 62 posto proizvodnje prirodnog plina ili 1,675 milijardi prostornih metara dnevno.

Smanjena je i opskrba iz Norveške, zbog štrajka naftnih radnika. Norveška naftna kompanija i sindikalni čelnici objavili su da će se danas sastati s posrednikom kojeg je imenovala država kako bi se zaustavio štrajk.

Ako se rješenje ne postigne do 14. listopada, štrajk bi se mogao proširiti, što bi značilo trostruko veće smanjenje proizvodnje, za oko 934 tisuća barela dnevno.

"Nema ni potrebe objašnjavati da bi rješenje spora izmaknulo tlo pod nogama trgovcima koji špekuliraju s rastom cijena nafte", naveli su u bilješci analitičari PVM-a.

Poremećaji su smanjili trenutni višak u opskrbi, što se odražava i u manjoj razlici u cijeni nafte u ugovorima s rokom isporuke u idućem mjesecu i onima s rokom isporuke krajem ove i početkom iduće godine. Razlika je pala s 3,24 dolara prije mjesec dana na samo 1,90 dolara.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u četvrtak iznosila 41,06 dolara, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba / Hina