Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte nadoknađuju gubitke nakon popuštanja tenzija između Rusije i Ukrajine

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte nadoknađuju gubitke nakon popuštanja tenzija između Rusije i Ukrajine

Cijene nafte u srijedu su nadoknadile gubitke nakon što su dan ranije pale za više od tri posto, pošto su investitori procijenili uticaj ublažavanja tenzija između Rusije i Ukrajine naspram napetog balansa skučenih globalnih zaliha i oporavka potražnje za gorivom.

Naftom Brent trgovano je po cijeni od 93,90 dolara po barelu do 07:22 po Griniču, što je porast od 62 centa, ili 0,7 posto.

Cijena američke nafte West Texas Intermediate (WTI) iznosila je 92,71 dolar po barelu, što je porast od 64 centa, ili 0,7 posto.

Obje referentne vrijednosti su u ponedjeljak dosegle najviši nivo od septembra 2014., pri čemu je Brent dostigao 96,78 dolara, a WTI 95,82 dolara.

Cijena Brent-a porasla je 50 posto u 2021., a WTI-a za oko 60 posto, jer je globalni oporavak potražnje od pandemije COVID-19 opteretio ponudu.

Najava Moskve o djelimičnom povlačenju trupa sa ukrajinskih granica u utorak je dočekana sa skepticizmom, jer je američki predsjednik Joe Biden upozorio da se više od 150.000 ruskih vojnika još uvijek nalazi u blizini granica.

Ali analitičari navode da i pored tenzija u Ukrajini tržište nafte ostaje zategnuto, a cijene su i dalje na kursu prema 100 dolara po barelu, javlja Reuters.

Energetika.ba / FENA