Energetika.ba
zadržavanje kamatnih stopa

Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
Foto: Unsplash

Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su u prethodnom trgovinskom danu izgubile oko jednog dolara, zbog naznaka da će se u SAD vjerovatno duže zadržati visoke kamatne stope.


Cijena barela na londonskom tržištu se u jutarnjoj trgovini povećala za 21 cent, na 83 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 27 centa višoj cijeni, od 78,53 dolara.

Iako su cijene u prošloj sedmici imale podršku nekoliko faktora, uključujući nedostatak napretka u posljednjoj rundi pregovora o zaustavljanju napada u Gazi, ekonomski su faktori ponovno u centru pažnje.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka duže vremena zadržati referentnu stopu, podupirući dolar i čineći naftu koja se izražava u dolarima skupljom za ulagače koji drže druge valute.

No u međuvremenu su kineski podaci pokazali rast potrošačkih cijena treći mjesec zaredom, dok su proizvođačke cijene nastavile padati, signalizirajući poboljšanu domaću potražnju, prenosi SEEbiz. 

Daljnja podrška dolazi iz očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati pod zajedničkim nazivom OPEC+, produžiti rezove opskrbe na drugu polovinu godine.

Irak, drugi po veličini proizvođač OPEC-a, predan je dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte koje je dogovorila grupa proizvođača, rekao je njegov ministar nafte državnoj novinskoj agenciji u nedjelju.

Komentari su uslijedili nakon ministrove sugestije u subotu da je Irak napravio dovoljno dobrovoljnih smanjenja i da neće pristati ni na kakva dodatna smanjenja koje je predložila šira skupina OPEC+ na sastanku u junu.

OPEC+ je prethodno prozvao Irak zbog proizvodnje veće od njegove kvote proizvodnje u prva tri mjeseca 2024. Bagdad je pristao kompenzirati dodatnim smanjenjem proizvodnje tokom ostatka godine, saopćila je grupa.

OPEC je danas objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan, na 84,29 dolara.