Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale, američke zalihe porasle

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale, američke zalihe porasle

Cijene nafte u srijedu su pale drugi dan zaredom, nakon izvješća koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u neočekivano porasle, ali i zbog usporavanja gospodarskog rasta, osobito u Aziji, zbog eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je jutros daljnjih 28 centi, odnosno 0,4 posto, na 73,93 dolara po barelu, nakon što je već jučer pala za 1,8 posto.

Cijena barela na američkom tržištu pala je, pak, za 42 centi, odnosno 0,6 posto, na 68,35 dolara po barelu, nakon jučerašnjeg pada od gotovo 2 posto.

Tijekom srpnja cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je za 6 posto, dok se cijena barela nafte na američkom tržištu smanjila za oko 7 posto, što u oba slučaja predstavlja najveći mjesečni pad od srpnja 2016. godine.

Pritisak na pad cijena nafte posljedica je jučer objavljenog izvješća Američkog naftnog instituta (API) prema kojemu su prošlog tjedna zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za 5,6 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,8 milijuna barela.

Cijene su pod pritiskom i zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Prošlog mjeseca Kina i SAD nametnule su si međusobno carine na 34 milijardi dolara vrijednu robu, dok u sljedećoj rundi SAD planira nametnuti carine na još 16 milijardi uvoza kineske robe.

Trgovinski rat može još više eskalirati, budući da vlada Donalda Trumpa predlaže uvođenje 25-postotnih carina na daljnjih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, dok je prije prijetila 10-postotnim carinama.

S dva najveća svjetska gospodarstvo u zavadi, rast gospodarstva se usporava.

Posljednji podaci pokazuju da je proizvodna aktivnost širom Azije usporila tijekom srpnja, produbljujući zabrinutosti za izglede gospodarstava regije.

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim je službenim stranicama objavila da je prosječna cijena njezine nafte u utorak iznosila 73,62 dolara, u usporedbi sa 73.53 dolara dan prije.

Energetika.ba