Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte pale na 62 dolara, američki predsjednik raspirio sumnje u dogovor

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte pale na 62 dolara, američki predsjednik raspirio sumnje u dogovor

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 62 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump umanjio važnost izvješća o skorom ukidanju carina u dugotrajnom američko-kineskom trgovinskom ratu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 56,65 dolara.

Američki predsjednik izjavio je u subotu da se trgovinski pregovori s Kinom "vrlo lijepo" razvijaju ali da će SAD pristati na sporazum samo ako bude u američkom interesu. Također je rekao da su pojedini mediji netočno izvijestili da je SAD spreman ukinuti carine u sklopu "prve faze" sporazuma.

Dva vodeća svjetska gospodarstva već 16 mjeseci vode trgovinski rat koji je zakočio rast svjetskog gospodarstva, potaknuvši analitičare da snize prognoze naftne potražnje. To je pak potpirilo strahovanja od prekomjerne opskrbe naftom u idućoj godini.

"Očekujemo da će se cijene u dogledno vrijeme kretati u ograničenom rasponu, pri čemu će njihov smjer vjerojatno diktirati medijska izvješća o trgovinskom sukobu", navode u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Cijene nafte često slijede one na tržištima dionica koja su danas bilježila pad zbog eskalacije nasilja u Hong Kongu.

Dodatni pritisak stvorile su loše vijesti iz Kine. Tako su podaci objavljeni tijekom vikenda pokazali da su proizvođačke cijene u listopadu pale najviše u nešto više od tri godine a prodaja automobila smanjena je šesnaesti mjesec zaredom.

Iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) stižu pak signali da nema potrebe za dodatnim smanjenjem opskrbe. Izgledi za tržište nafte u sljedećoj godini možda imaju uzlazni potencijal, kazao je prošlog tjedna glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo.

Vodeći proizvođači predvođeni OPEC-om i Rusijom trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem ožujka 2020.

Drugi po veličini ruski proizvođač nafte Lukoil očekuje pak produljenje sporazuma o smanjenju svjetske proizvodnje nafte, izjavio je u ponedjeljak njegov čelnik.

Sličan stav iznio je i Oman dok su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata poručili da nisu zabrinuti za dugoročni rast potražnje za naftom.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 61,98 dolara, te je pala za 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)