Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena porasla 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 61 cent većoj cijeni, od 53,59 dolara.

Kandidatkinja za američku ministricu financija Janet Yellen pozvala je u utorak zastupnike u Kongresu da ne škrtare s pomoći u pandemiji. Njezina poruka potaknula je na tržištu nadu da će novi kabinet snažno poduprijeti gospodarstvo, što bi povoljno utjecalo i na naftnu potražnju.

“Veća fiskalna potpora znači veći rast i veću američku potražnju za naftom. Štoviše, tržište nafte vjerojatno će bilježiti manjak u ponudi i u prvom tromjesečju, ali i u godini u cjelini”, smatra Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Joe Biden danas ulazi u Bijelu kuću, podsjeća Reuters. Potporu cijenama nafte pružio je danas i slabiji dolar, rekli su analitičari.

“Takvo je okruženje bilo povoljno za naftu i druge kategorije rizične imovine. Iako potražnju kratkoročno još uvijek zasjenjuje slabost i neizvjesnost, budućnost je sve svjetlija”, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene podupiru i očekivanja da će službena izvješća pokazati pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za skromnih 300 tisuća barela. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra, s danom zakašnjenja zbog praznika na početku tjedna.

Značajniji rast cijena zakočila je pak zabrinutost zbog opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19.

Glavni grad Kine Peking najavio je danas još strože mjere kontrole zbog širenja zaraze, a Njemačka je jučer produljila mjere zatvaranja za većinu trgovina i škola do veljače.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 54,85 dolara, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba