Energetika.ba
naftno tržište

Cijene nafte porasle nakon podataka o inflaciji u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle nakon podataka o inflaciji u SAD-u
Foto: Ilustracija

Cijene nafte blago su porasle zbog znakova popuštanja inflatornih pritisaka u najvećem svjetskom potrošaču nafte, Sjedinjenim Državama, iako se očekivao sedmični pad.

Terminski ugovori nafte Brent porasli su za 33 centa, ili 0,4 posto, na 85,73 dolara po barelu. Istodobno, terminski ugovori američke West Texas Intermediate nafte porasli su za 46 centi, ili 0,6 posto, na 83,08 dolara po barelu.

Oba su ugovora ojačala u prethodne dvije sesije, ali su bez obzira na to trebali pasti na sedmičnom nivou. Terminski ugovori nafte Brent trebali su pasti za oko jedan posto na sedmičnom nivou nakon četiri sedmice rasta, dok su terminski ugovori WTI-ja, koji su uglavnom bili stabilni, trebali pasti za 0,1 posto.

Povjerenje ulagača ojačalo je nakon što je u četvrtak objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u pale u junu. Zbog toga se nadaju da će Federalne rezerve uskoro smanjiti kamatne stope. Očekuje se da će niže stope potaknuti ekonomski rast što bi pomoglo povećanju potrošnje goriva.

Međutim, tržište još uvijek čeka jasnije znakove djelovanja. Dok je predsjednik Feda Jerome Powell priznao nedavni trend poboljšanja u cjenovnim pritiscima, rekao je zakonodavcima da je potrebno više podataka kako bi se ojačao argument za smanjenje stopa.

Naznake snažne ljetne potražnje za gorivom u SAD-u također su održavale cijene. Američka potražnja za benzinom iznosila je 9,4 miliona barela dnevno (bpd) u sedmici koja je završila 5. jula, što je najviše u sedmici koji uključuje Dan nezavisnosti od 2019. godine.

Potražnja za mlaznim gorivom na četverosedmičnoj prosječnoj osnovi, prenosi Reuters, bila je najjača od januara 2020. godine, prenose Financije hr.

Velika potražnja za gorivom potaknula je američke rafinerije da pojačaju aktivnosti i crpe iz zaliha sirove nafte. Neto unos sirove nafte američkih rafinerija na obali Meksičkog zaljeva porastao je prošle sedmice na više od 9,4 miliona bpd prvi put od januara 2019., pokazuju podaci vlade SAD-a.