Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte porasle više od tri posto drugu sedmicu zaredom

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte porasle više od tri posto drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle više od tri posto, drugu sedmicu zaredom, što je posljedica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3,6 posto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 63,60 dolara.

Rast cijena je potaknulo nekoliko vijesti, među ostalim, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milion barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Podršku cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje daljnji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od januara 2017. godine za 1,8 miliona barela dnevno ili gotovo 2 posto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.Tako je, među ostalim, prošle sedmice objavljeno da su zalihe u SAD-u pale za 1,6 miliona barela, javlja SEEbiz.

Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu. Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha, pa i u SAD-u, i mislim da će se taj trend nastaviti i u cijeloj 2018. godini, kazao je saudijski ministar.

Međutim, nastojanja OPEC-a remeti rast proizvodnje i izvoza SAD-a. Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dosegnula je najviše razine od 1970.-ih godina, a procjenjuje se da će do kraja ove godine dosegnuti rekordnih 11 milijuna barela dnevno.

Zajedno s proizvodnjom, raste i izvoz SAD-a, pa je prošle sedmice dosegnuo 2 miliona barela dnevno, nadomak rekordnom nivou.

Energetika.ba