Energetika.ba
naftna tržišta

Cijene nafte rastu zbog smanjenja američkih zaliha sirove nafte

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte rastu zbog smanjenja američkih zaliha sirove nafte
Foto: Unsplash

Cijene nafte nastavile su rasti potaknute većim prošlotjednim padom zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Terminski ugovori nafte Brent veći su za 58 centi, ili 0,7 posto, te iznose 85,66 američkih dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) skuplja za 75 centi, ili 0,9 posto, te iznose 83,60 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene su prošle sedmice za 4,9 miliona barela, pokazali su najnoviji podaci američke Uprave za energetske informacije. To premašuje pad od 30.000 barela koji su prognozirali analitičari u anketi Reutersa i pad od 4,4 miliona barela u izvještaju trgovačke grupe Američkog instituta za naftu.

“Zdravi signali potražnje iz SAD-a nadmašuju zabrinutost zbog skromnog kineskog rasta prošle sedmice. Nade u popuštanje Feda, koje može potaknuti ekonomski rast, i trenutna ljetna putovanja u SAD-u osiguravaju dovoljnu snagu potražnje za naftom u najvećem svjetskoj ekonomiji”, rekla je za Reuters, Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka u Phillip Novoj.

Izgledi za smanjenje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima u SAD-u i Evropi pomogli su u podršci tržištu.

Dužnosnici Federalnih rezervi rekli su u srijedu da je američka centralna banka bliža smanjenju kamatnih stopa s obzirom na poboljšanu putanju inflacije i bolju ravnotežu na tržištu rada, što bi moglo stvoriti uvjete za smanjenje troškova zaduživanja u septembru.

Također, ekonomska aktivnost u SAD-u rasla je blagim do skromnim tempom od kraja svibnja do početka jula, a firme očekuju sporiji rast.

U međuvremenu, Evropska centralna banka gotovo je sigurna da će zadržati kamatne stope nepromijenjenima u četvrtak, ali je signalizirala da će njezin sljedeći potez vjerovatno biti smanjenje.

Ulagači također čekaju vijesti o politici s ključnog skupa vodstva u Kini koji treba završiti u četvrtak.

Dolar je oslabio u četvrtak treći put zaredom. Slabiji dolar može potaknuti potražnju za naftom čineći robu denominiranu u dolarima poput nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta.