Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte stabilne blizu 68 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilne blizu 68 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 68 dolara budući da je među trgovcima prevladao oprez zbog opetovanog rasplamsavanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,87 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u minusu 1,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom u utorak trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 63,29 dolara. U ponedjeljak je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u minusu 1,93 dolara.

Tržišta je u ponedjeljak pritisnuo podatak o većoj ruskoj proizvodnji i očekivanja da će Saudijska Arabija sniziti cijene azijskim klijentima. Dodatni su pritisak generirale rasplamsale trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Trgovci su zbog kinesko-američkog trgovinskog sukoba i danas bili na oprezu.

„U prošloj je sedmici testirana najviša razina (cijena) u ovoj godini koja nije probijena, pa gledano iz perspektive trgovanja... mogući trgovinski rat, jačanje negativnog raspoloženja i izgledno povećanje američkih zaliha (u izvješću) u drugoj polovini tjedna stvaraju uvjete za val dobitonosnih prodaja", tumači Hans van Cleef iz ABN Amroa.

Očekuje se da će najnovija izvješća pokazati rast američkih zaliha drugu sedmicu zaredom, i to za 1,7 miliona barela, pokazuje Reutersovo istraživanje. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće o zalihama danas a vlada sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 66,48 dolara, što znači da je pala 39 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba