Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte stabilne blizu 89 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilne blizu 89 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak blizu nivoa od 89 dolara, poduprte procjenama da će vodeći proizvođači ustrajati u ograničavanju opskrbe, a američka centralna banka pomoći potražnji pauzom u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 88,60 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 1,66 dolara.

Američko tržište danas je zatvoreno zbog praznika, a u elektroničkoj trgovini cijena barela također je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,66 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Raspoloženje su na kraju prošle i na početku ove sedmice obilježila očekivanja da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u idućim mjesecima kako bi poduprli cijene.

"Pokretač cijena bila su u prvom redu očekivanja da će vodeći proizvođači Rusija i Saudijska Arabija dodatno smanjiti opskrbu", rekla je Sugandha Sachdeva iz Acme Investment Advisorsa, prenosi Hina.

Očekuje se da će Saudijska Arabija produžiti odluku o smanjivanju proizvodnje za milion barela dnevno i na oktobar. Odluku su do sada uglavnom objavljivali prije zvanične prodajne cijene koja je kupcima stizala u prvoj sedmici u mjesecu, napominje Reuters.

Rusija je već najavila da će u septembru smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno. U augustu smanjila ga je za 500.000 barela dnevno.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je prošli četvrtak da je Rusija s partnerima u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila parametre smanjivanja izvoza. Zvanično saopćenje s detaljima očekuje se ove sedmice.

Zbog proizvodne politike OPEC+ opskrba 'kiselom' naftom složenih rafinerija u Indiji, Kuvajtu, Džizanu, Omanu i Kini naftom bit će i dalje tijesna, dok bi globalno tržište nafte trebalo oslabiti u idućih šest do osam sedmica zbog održavanja rafinerija, smatra šef Vitola Russell Hardy.

Podršku tržištu pružaju i nagađanja da će američka centralna banka ovog mjeseca napraviti pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa, s obzirom na slabašan tempo zapošljavanja u SAD-u u augustu.

Broj radnih mjesta neto je porastao za skromnih nešto više od 180 hiljada, ali stopa nezaposlenosti popela se na 3,8 posto, a rast plaća bio je umjeren, što signalizira hlađenje tržišta rada.

Ulagače je pak ohrabrio rast aktivnosti u kineskoj industriji u augustu, prema istraživanju PMI-ja, koji signalizira snažniju potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio 1,21 dolar, na 89,65 dolara.

(Energetika.ba)