Energetika.ba
Svjetska tržišta

Cijene nafte stabilno na 79 dolara, smanjuje se strah od recesije u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte stabilno na 79 dolara, smanjuje se strah od recesije u SAD-u
Foto: Unsplash

Cijene nafte zadržale su se jučer na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara budući da su naznake stabilizacije potražnje za radnom snagom u SAD-u i blago ubrzanje inflacije u Kini prigušili zabrinutost za potražnju, nadovezavši se na smanjenu opskrbu iz Libije i na napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva jučer bila viša za 32 centa nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 79.48 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76.57 dolara. Na kraju sedmice trgovci su se fokusirali na potražnju za radnom snagom u SAD-u.

Ukupno 233 hiljade Amerikanaca podnijelo je prošle sedmice zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, za 17 hiljada manje nego sedam ranije, pokazali su jučer podaci ministarstva rada, signalizirajući stabilizaciju potražnje za radnom snagom.

Nove brojke ublažile su strah od recesije u SAD-u koji je raspirilo naglo usporavanje zapošljavanja u julu, uz upola manje neto otvorenih radnih mjesta od mjesečnog prosjeka unazad 12 mjeseci.

Podršku cijenama pružilo je na kraju sedmice i blago jačanje inflacije u Kini. Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je u julu nešto snažnije nego što se očekivalo, za 0,5 posto na godišnjem nivou, nakon 0.2 postotnog rasta u prethodnom mjesecu, saopćio je statistički ured. Analitičari su očekivali da će podaci pokazati ravnomjeran tempo rasta.

"Raspoloženje je podržao i blagi rast koji pokazuju kineski podaci o inflaciji", rekao je George Khoury iz CFI-ja. Blago ubrzanje inflacije signalizira oporavak potražnje, što znači i ubrzanu privrednu aktivnost i poboljšanu potražnju za energentima.

Geopolitička situacija istodobno je i dalje napeta, uz rizik eskalacije sukoba, podsjetio je Khoury. Izraelska vojska pojačala je u četvrtak vazdušne napade u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze, usmrtivši najmanje 40 ljudi, rekle su palestinske zdravstvene vlasti.

Kontinuirani izraelski napadi nadovezali su se na ubistvo lidera palestinskog Hamasa u Iranu i libanskog Hezbolaha u Bejrutu. Izrael je preuzeo odgovornost za smrt lidera Hezbolaha Fuada Šukra, a Iran je najavio odgovor na ubistvo Ismaila Hanije, predstavnika palestinskog Hamasa u pregovorima o primirju. Tel Aviv je objavio da neće obustaviti vojne operacije u Gazi dok ne uništi Hamas.

Libijska naftna kompanija National Oil Corp odvojeno je u srijedu objavila 'višu silu' na naftnom polju Sharara, kapaciteta 300 hiljada barela dnevno, uz obrazloženje da postupno smanjuje proizvodnju zbog protesta. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je obavijestila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1.19 dolara, na 77.84 dolara, prenosi HINA.