Energetika.ba
Nafta

Cijene sirove nafte ponovo u padu

Autor: Energetika.ba
Cijene sirove nafte ponovo u padu

Cijene sirove nafte pale su u petak, jer izbijanje epidemije korona virusa i dalje vrši pritisak na potražnju, ali porast američkih zaliha sirove nafte što povećava višak na tržištu.

Međunarodnom referentnom naftom Brent trgovalo sa za 58,16 američkih dolara po barelu u petak ujutru, što je pad za 1,94 posto, nakon što je u četvrtak na zatvaranju berze prodavan za 59,31 dolara za barel.

Američkim referentnim indeksom West Texas Intermediate u petak se trgovalo za 52,97 dolara za barel, a to je pad od 1,5 posto nakon što je prethodnog dana poslovanje okončano s cijenom od 53,78 dolara po barelu.

Broj smrtnih slučajeva u Kini od zaraze korona virusa povećao se na 2.247 ljudi. Potvrđeno je 75.465 slučajeva oboljenja COVID-19, od čega je 11.633 ljudi u kritičnom stanju, objavila je u petak Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Komercijalne zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su za 0,4 miliona barela ili 0,1 posto, te su u sedmici zaključenoj 14. februra porasle na 442,9 miliona barela, kažu podaci koje je u četvrtak objavila Uprava za energetske informacije (EIA).

Rast zaliha sirove nafte prezasitio je ponudu na tržištu, što je povećalo zabrinutost na globalnom tržištu nafte i gurnuo cijene na niže. I zbog korona virusa, tržište prognozira malu svjetsku potražnju za naftom.

Energetika.ba / AA