Energetika.ba
Doprinos inflaciji

Cijene teže sirove nafte uz obalu Meksičkog zaljeva rastu

Autor: Energetika.ba
Cijene teže sirove nafte uz obalu Meksičkog zaljeva rastu
Foto: Unsplash

Cijene teže sirove nafte duž američke obale Meksičkog zaljeva su porasle u posljednjim sedmicama, trgujući se gotovo na istom nivou kao i lakša nafta, što je znak nedostatka ponude koji bi mogao doprinijeti rastu cijena benzina.

Rafinerije duž Meksičkog zaljeva, koje čine više od 55% ukupnih američkih kapaciteta za preradu nafte, orijentisane su na obradu srednjih i težih sirovina koje proizvode više dizela i mlaznog goriva od lakše nafte. Teže sirovine su obično jeftinije jer su prljavije i skuplje za preradu.

Cijene teške nafte u Louisiani bile su u ponedjeljak 2,60 dolara po barelu skuplje od budućih cijena nafte West Texas Intermediate (WTI), u poređenju s premijom od 2,80 dolara za svjetliju Louisiana Sweet, prema podacima o cijenama koje pruža General Index.

Taj razlika od 20 centi je samo mali dio skoro 60-centne prosječne razlike tokom 2023. godine, prenosi Reuters.

Rast cijena teške nafte vjerovatno će doprinijeti rastu cijena benzina pred ljetnu sezonu vožnje u SAD-u. Prosječna maloprodajna cijena za galon je porasla na 3,60 dolara ove sedmice, što je 20 centi više nego prije mjesec dana. Više cijene doprinose inflaciji.

Cijene kanadske nafte u Houstonu su također porasle, trgujući se s prosječnim popustom od 4,35 dolara u ovom kvartalu u poređenju s prosječnim popustom od preko 6 dolara u protekloj godini. Proširenje naftovoda Trans Mountain Kanade trebalo bi početi komercijalne operacije 1. maja i poslati više nafte na Pacifičku obalu.

Smanjenje izvoza nafte iz Meksika će smanjiti izvoz njihove glavne teške sirove nafte Maya za 122.000 barela dnevno. Spot cijene za Mayu duž Meksičkog zaljeva su porasle na oko 77,20 dolara po barelu ovog mjeseca, u poređenju sa oko 70 dolara u posljednjem kvartalu i prošle godine, prema podacima General Indexa.

Dodatno se zatežući ponudi za rafinerije duž Meksičkog zaljeva, Washington je signalizirao mogućnost ponovnog uvođenja sankcija na izvoz nafte Venezuele. SAD su u posljednjih nekoliko mjeseci uvozili između 140.000 i 170.000 barela dnevno venezuelanske nafte.

OPEC+ je pristao produžiti dobrovoljne rezove do kraja juna, iako su neke zemlje premašile svoje kvote.

Cijene srednje i teške kisele nafte su porasle prošlog mjeseca, dijelom i zbog sada otkazanog plana vlade SAD-a da otkupi naftu za svoju hitnu rezervu. Cijene nafte su premašile limit postavljen za otkup za Rezervu strateške nafte.