Energetika.ba
Nafta

Da li će Evropa ostati bez nafte?

Autor: Energetika.ba
Da li će Evropa ostati bez nafte?

Evropa bi do kraja ove decenije mogla imati problema sa snabdijevanjem naftom i derivatima, zaključak je studije objavljene na francuskom portalu "Šift prodžekt".

U studiji čiji sadržaj prenosi "Europe today" se predviđa da bi proizvodnja nafte mogla opasti brže nego što će najveće evropske ekonomije preći na "čistu" energiju, što je prema pisanju magazina, još jedan razlog više da se zemlje EU što je moguće prije orijentišu na "svijet bez nafte".

Studija se poziva na procjene da je crpljenje nafte u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza već doživjelo vrhunac i da je u opadanju, a upravo i iz tih izvora potiče oko 40 odsto nafte koju koristi evropsko tržište.

Takođe se u skoroj budućnosti predviđa drastično smanjenje nafte porijeklom iz Afrike, koja pokriva 10 odsto evropskog tržišta, što dodatno zabrinjava mediteranske zemlje.

Pandemija Covida-19 uticala je i na tržište naftom, piše list.

Da bi smanjili rizik od većih posljedica pandemije, glavne naftne kompanije su bile prisiljene da smanje za 25 odsto planirana ulaganja, što je izraženo u novcu više od 35 milijardi evra.

Energetika.ba