Energetika.ba
U međuvremenu odustala

Emiratska naftna kompanija razmatrala preuzimanje britanske BP

Autor: Energetika.ba
Emiratska naftna kompanija razmatrala preuzimanje britanske BP
Foto: Unsplash

Državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata nedavno je razmatrala kupovinu britanske BP kompanije, ali deliberacije nisu odmakle dalje od preliminarnih razgovora.

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) na kraju je odlučio da BP ne bi bio odgovarajući izbor za njegovu strategiju, reklo je troje ljudi. Politički faktori također su uticali na potencijalni potez, rekla je jedna od osoba.

Kompanija vrijedna 88 milijardi funti ($110.3 milijarde) godinama zaostaje za svojim konkurentima, što su investitori i analitičari smatrali razlogom da britanska firma bude potencijalna meta za preuzimanje. Američki naftni divovi trenutno su u središtu najveće konsolidacije industrije u decenijama, ali evropski naftni divovi do sada nisu bili uključeni.

Investitori su kaznili planove BP-a da smanji proizvodnju fosilnih goriva i brže pređe na obnovljive izvore u odnosu na konkurenciju poput Shella, Exxona i Chevorna. U februaru 2023. godine, BP je povukao svoje agresivnije planove tranzicije u energiju.

ADNOC, s druge strane, povećao je kapacitet proizvodnje nafte i gasa, a izvršni direktor Sultan al-Jaber nastoji preoblikovati državni gigant prema slici globalnog naftnog diva. Kompanija, koja nije javno trgovačka, dovoljno je velika da razmotri preuzimanje manjih naftnih divova, uključujući BP.

ADNOC i BP su direktno razgovarali u proteklih nekoliko mjeseci, a ADNOC je takođe tražio savjete od investicionih banaka o potencijalnom poslu, reklo je dvoje ljudi.

Kineska vlada izrazilo je zabrinutost zbog onoga što naziva diskriminirajućim mjerama EU-a protiv njenih firmi.

Emiratski div razmatrao je sve opcije kada je razmatrao BP, uključujući kupovinu velikog udjela, rekla je četvrta osoba, prenosi Reuters.

Velike kompanije obično procjenjuju tržišnu vrijednost i stratešku vrijednost konkurenata za potencijalne akvizicije. BP je bio jedna od mnogih kompanija koje je ADNOC razmatrao, dodala je osoba.

"To nije daleko odmaklo", rekla je osoba o razmatranjima oko kupovine BP-a.

ADNOC je takođe razmatrao i druge međunarodne kompanije kako bi dobio pristup većem portfelju gasa i tečnog prirodnog gasa (LNG), dodala je osoba.

ADNOC je odbio komentarisati ovu priču. Portparol BP-a i portparol britanskog ministarstva privrede takođe su odbili komentarisati.
BP-ove britanske dionice porasle su za čak 2.5% na početku trgovine u petak na 533.9 penija po dionici, što je njihov najviši nivo od oktobra, nadmašujući rast od 0.8% na širem indeksu FTSE 100 i rast od 1.3% konkurentnog Shella(SHEL.L).

Razmatranja ističu ambicije ADNOC-a za međunarodno proširenje kao dio strategije tranzicije UAE-a u energetici. Takođe ističe ranjivost BP-a dok investitori osporavaju njegove planove.

ADNOC je ranije rekao Reutersu da istražuje investicione prilike u oblastima uključujući obnovljivu energiju, gas, petrohemijske proizvode i tečni prirodni gas kao dio svog međunarodnog proširenja. ADNOC vidi te sektore kao ključne buduće tržišta rasta.

ADNOC je bio zainteresovan za nekoliko evropskih sredstava. Prošle godine ponudio je neobavezujuću ponudu od oko 11.3 milijarde eura ($12.1 milijarde) za preuzimanje njemačkog proizvođača plastike i hemikalija Covestro. Također je bio u pregovorima s austrijskim OMV-om o stvaranju hemijskog giganta s kombinovanim godišnjim prihodom od više od 20 milijardi dolara.

U decembru, složio se da kupi evropskog proizvođača hemikalija OCI od Fertiglobe za 3.6 milijardi dolara.

BP, koji je prošle godine prijavio profit od 13.8 milijardi dolara, vrednuje se po najnižem multiplu među globalnim naftnim divovima kada se mjeri tržišna kapitalizacija naspram gotovine. Razlika između BP-ovog omjera cijene prema gotovini na osnovu prosječnog perioda od 12 mjeseci unaprijed i omjera Shella posljednjih mjeseci se povećala na nivoe koji nisu viđeni godinama.

Analitičar Jefferies Giacomo Romeo rekao je da iako se BP-ove dionice trguju "po jasnom popustu u odnosu na konkurenciju", kompanija ima "atraktivan skup sredstava, uključujući dobre prilike za rast u svom portfelju uzvodne proizvodnje i najbolji trgovinski posao u klasi."

Izvršni direktor BP-a Murray Auchincloss preuzeo je najvišu funkciju u januaru, naslijedivši Bernarda Looneya koji je u decembru otpušten zbog laganja o ličnim odnosima s kolegama.

Analitičar UBS-a Joshua Stone rekao je da ADNOC-ov potez ukazuje na to da evropski sektor nafte i gasa i dalje ostaje podcijenjen.

"Ključno pitanje sada je da li BP može uvjeriti tržište u rast koji će još doći iz njihovih tranzicionih poslova", rekao je Stone Reutersu.

U februaru su najavili zajedničko preduzeće za razvoj gasnih sredstava u Egiptu. Dvojica su takođe prošle godine ponudili 2 milijarde dolara za kupovinu 50% udjela u izraelskom proizvođaču gasa NewMed, iako je posao obustavljen zbog sukoba u regionu.

Britanski Nacionalni zakon o sigurnosti i investicijama (NSI) stupio je na snagu 2022. godine, dajući vladi moć da intervenira u akvizicijama iz nacionalnih sigurnosnih razloga u industrijama uključujući energetiku.

Britanske vlade su u prošlosti rekle londonskom BP-u da će blokirati sve pokušaje preuzimanja stranih entiteta s obzirom na stratešku vrijednost kompanije, rekli su izvori upoznati sa situacijom za Reuters. Nejasno je da li bi sadašnja vlada zauzela isti stav.