Energetika.ba
Za četiri godine

Firefly gradi prvo postrojenje za pretvaranje otpada u održivo vazdušno gorivo

Autor: Energetika.ba
Firefly gradi prvo postrojenje za pretvaranje otpada u održivo vazdušno gorivo
Foto: Ilustracija

Proizvođač biogoriva Firefly otkrio je planove za prvo komercijalno postrojenje na svijetu za preradu komunalnog otpada u održivo vazdušno gorivo (SAF).

Gradit će se u britanskom gradu Harwichu, a gorivo s nižim udjelom ugljika trebalo bi početi isporučivati oko 2028. godine.

Firefly je već sklopio ugovor o nabavi ovog goriva s mađarskim niskotarifnim zračnim prijevoznikom Wizz Airom. U 15 godina trebalo mu je biti isporučeno 525.000 tona, prenosi SEEbiz.

U pilot fazi proizvodnje proizvođač biogoriva sarađivat će s komunalnim poduzećem Anglian Water od kojeg se očekuje da će mu opskrbljivati komunalni mulj (otpad koji ostaje nakon pročišćavanja otpadnih voda u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda).

Održivo mlazno gorivo proizvodi se iz održivih izvora, a njegova proizvodnja koristi oko 70 posto manje ugljika nego konvencionalno mlazno gorivo.

Može se koristiti u mješavini s kerozinom, pri čemu udio potonjeg, tako da nema potrebe za preinakama na zrakoplovnim motorima, može biti maksimalno 50%.

Međutim, proizvodnja ovog goriva trenutno je nekoliko puta skuplja od proizvodnje kerozina.